Zamierzam przejść na ten system niedługo
...::::☀ Kris ☀ Larusek ☀ Santuś ☀::::...nowa klatka C&C
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- lunorek
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Kris i Larusek-(od)ważniaki i Santuś - adoptowany albino
Santuś cudowny, pozostałe chłopaki też
Żaneta, a zerknij sobie tutaj, może coś Cię zainteresuje http://sklep.swinkamorska.com.pl/katego ... a-creative
-
Żaneta84
Tak, Juz to widziałam. Ale ktoś gdzies pisał, że jak wysyłają polipropylen kanalikowy to on jest poskładany w kostkę. Przez to ma takie nieestetyczne zagięcia 
Nie wiem czy juz ten problem rozwiązali
Nie wiem czy juz ten problem rozwiązali
- lunorek
- Kontakt:
Hm, a nie słyszałam nic o tym, ale dobrze, że mi mówisz, to im najpierw napiszę, że owszem, chętnie zakupię... ale dopiero jak rozwiążą kwestię wysyłki i wyślą normalnie, bez zaginania
Myślę, że po prostu najlepiej kwestię wyjaśnić ze sprzedawcą. Szkoda chyba rezygnować z góry z zakupu...
-
Żaneta84
Tak oczywiście masz rację. Ja zupełnie ich nie potępiam za ten sposób wysyłki bo maja swoje powody żeby to wysyłać w ten sposób. Na innym forum podali argument w postaci kosztów. Ale faktycznie mieli cos z tym zrobić tzn. poprawić/wymyślić sposób dostawy.
Ale dodatkowo oni maksymalnie oferują 2x4 kratki. A my chcemy zrobić 2x5 kratek.
Zreszta wczoraj jak wszystko policzyłam wyszło 238zł. Za maksymalnie 2x4 kratki. Nie do końca rozumiem czemu tam trzeba tą podstawke kupować. Policzyłam z tą podstawką, bo piszą że jest konieczna ze względu na konstrukcję.
Znalazłam na amazonie.de za 31€ - 16 sztuk kratek i złączek + przesyłka 8 € z Niemiec + polipropylen kanalikowy (jeszcze nie znam kosztów)
w zaokrągleniu za kratki 40€ x 4,4zł = 176zł + koszt polipropyleniu. Nie jest tanio, ale jednak to są kratki metalowe tak jak chciałam.
https://www.amazon.de/Whitmor-6071-1723 ... GYS9ZR3SX3
Musze tym razem wszystko dobrze przemyśleć, może nawet wziąć więcej tych kratek (w razie gdybym zachciała pięterko dla nich). Bo mąż juz narzeka , że mogłam od razu taką kupować. To bedzie ich 3 klatka
Zresztą za niecałe dwa miesiące w domku pojawi się dzidzia i dla bezpieczeństwa świnek musze im zrobić tą klatkę. Maluch może im zrobic krzywde w obecnej konfiguracji.
I znalazłam link do rozmowy na temat tego polipropylenu kanalikowego:
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f= ... 04#p163804
można przeczytać
Ale dodatkowo oni maksymalnie oferują 2x4 kratki. A my chcemy zrobić 2x5 kratek.
Zreszta wczoraj jak wszystko policzyłam wyszło 238zł. Za maksymalnie 2x4 kratki. Nie do końca rozumiem czemu tam trzeba tą podstawke kupować. Policzyłam z tą podstawką, bo piszą że jest konieczna ze względu na konstrukcję.
Znalazłam na amazonie.de za 31€ - 16 sztuk kratek i złączek + przesyłka 8 € z Niemiec + polipropylen kanalikowy (jeszcze nie znam kosztów)
w zaokrągleniu za kratki 40€ x 4,4zł = 176zł + koszt polipropyleniu. Nie jest tanio, ale jednak to są kratki metalowe tak jak chciałam.
https://www.amazon.de/Whitmor-6071-1723 ... GYS9ZR3SX3
Musze tym razem wszystko dobrze przemyśleć, może nawet wziąć więcej tych kratek (w razie gdybym zachciała pięterko dla nich). Bo mąż juz narzeka , że mogłam od razu taką kupować. To bedzie ich 3 klatka
Zresztą za niecałe dwa miesiące w domku pojawi się dzidzia i dla bezpieczeństwa świnek musze im zrobić tą klatkę. Maluch może im zrobic krzywde w obecnej konfiguracji.
I znalazłam link do rozmowy na temat tego polipropylenu kanalikowego:
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f= ... 04#p163804
można przeczytać
- lunorek
- Kontakt:
Hm, a może warto byłoby kupić po prostu taki polipropylen samemu? Jakoś nie wydaje mi się to wielką filozofią patrząc na konstrukcję tej kuwety. W sklepie the Pig te elementy też są sprzedawane na sztuki, kratki są metalowe z tego co widziałam, muszę natomiast policzyć czy się to finansowo opłaca... Wiem też, że takie metalowe kratki + łączniki sprzedawane są w sklepach specjalistycznych do konstrukcji regałów sklepowych, można spróbować pójść jeszcze tym tropem.
A te podkładki chyba są wymagane pod spód klatki dlatego, że łączniki spięte od spodu rurkami konstrukcyjnymi powodują uniesienie kuwety nad podłoże o ok. 3-4 cm. Po napełnieniu np pelletem kuweta by siadła pod ciężarem i możliwe, że wtedy by właśnie doszło do jej wygięć/załamań. U mnie to też będzie 3cia klatka, najpierw docelowa setka, potem setka wymieniona na 120, a teraz przemyślenia, że to jednak nie to...
A te podkładki chyba są wymagane pod spód klatki dlatego, że łączniki spięte od spodu rurkami konstrukcyjnymi powodują uniesienie kuwety nad podłoże o ok. 3-4 cm. Po napełnieniu np pelletem kuweta by siadła pod ciężarem i możliwe, że wtedy by właśnie doszło do jej wygięć/załamań. U mnie to też będzie 3cia klatka, najpierw docelowa setka, potem setka wymieniona na 120, a teraz przemyślenia, że to jednak nie to...
-
Żaneta84
No to tak jak u nas Lunorku 
Tak, kratki metalowe - na tym mi zależało
każdy ma swoje potrzeby. I Cavia Creative jest dobrym rozwiązaniem. Ale dla mnie taniej będzie sprowadzic sobie z Niemiec te kratki. A gdybym jeszcze wybrała sobie czarny kolor zamiast białego to mogłobyć jeszcze taniej.
Już byłam w tzw. sklepach z meblami sklepowymi
i mają takie moduły (kraty ekspozycyjne). Najmniejsza kratka w ofercie jaka się pojawiała była 40x40cm - to nawet by mi odpowiadało, ale wycofali ją z produkcji - niestety 
Pisałam też bezpośrednio do producentów takich krat ekspozycyjnych. Pytałam o wykonanie na zamówienie, ale jedni odmówili, inni w ogóle nie odpisali.
No naszukaliśmy się tego... już mam dość
W przyszłym tygodniu zamawiam z Niemiec. Decyzja podjęta. Potem będziemy czekać 10 dni. Wszytko to czas.
Lunarku trafna uwaga o tych zapięciach krat które podnosza kuwetę muszę na to zwrócić uwagę, na tych youtubowych filmikach - jak oni to rozwiązali.
Tak, kratki metalowe - na tym mi zależało
Już byłam w tzw. sklepach z meblami sklepowymi
Pisałam też bezpośrednio do producentów takich krat ekspozycyjnych. Pytałam o wykonanie na zamówienie, ale jedni odmówili, inni w ogóle nie odpisali.
No naszukaliśmy się tego... już mam dość
W przyszłym tygodniu zamawiam z Niemiec. Decyzja podjęta. Potem będziemy czekać 10 dni. Wszytko to czas.
Lunarku trafna uwaga o tych zapięciach krat które podnosza kuwetę muszę na to zwrócić uwagę, na tych youtubowych filmikach - jak oni to rozwiązali.
-
Żaneta84
Santi ma prawdziwie Lwie serce.
Już dziś widać, że jak tylko nabierze masy i zbliży się do chłopaków to ustawi ich pod siebie. Nawet teraz zdarza mu się ich pogonić. Umie postawić na swoim
Jest bardzo odważny, dlatego bez problemu podchodzi do nas (szczególnie gdy nie jest wołany), ale jeszcze dużo czasu upłynie nim zacznie nam ufać.
A tutaj wspólne biesiadowanie. Moja obecność w pobliżu troszkę onieśmiela Santusia. Dlatego ciężko go uchwycić, bo staje tak żebym nie mogła go sięgnąć ręką
Spryciarz prawda?????

Już dziś widać, że jak tylko nabierze masy i zbliży się do chłopaków to ustawi ich pod siebie. Nawet teraz zdarza mu się ich pogonić. Umie postawić na swoim
Jest bardzo odważny, dlatego bez problemu podchodzi do nas (szczególnie gdy nie jest wołany), ale jeszcze dużo czasu upłynie nim zacznie nam ufać.
A tutaj wspólne biesiadowanie. Moja obecność w pobliżu troszkę onieśmiela Santusia. Dlatego ciężko go uchwycić, bo staje tak żebym nie mogła go sięgnąć ręką