Polska przyroda
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- urszula1108
- Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
- Kontakt:
Re: Polska przyroda
Tokujące gągoły na Wrzosach, kania ruda pod Ścinawą - wiosna, panie...
Martuś - myszołów
Krępa sylwetka, krótki, płasko zakończony ogon, krótka, "tępa" głowa. Siedzący kojarzy mi się z kurą... latający w sumie też
Kolorów nie widać, ale miał pewnie U na piersi i jasne plamy na spodzie dłoni. Równie niezgrabną sylwetkę mają tylko orły, ale one to już w ogóle wyglądają jak wielka, lecąca na płask decha z małą główką i prowizorycznym ogonkiem
No i są 1. wielkie, 2. rzadkie. Pozostałe drapole mają dłuższe skrzydła, ogon, głowę albo w ogóle wszystko
Ewentualnie można pomylić z krukiem, ale kruk też jest nieco zgrabniejszy i ma klinowaty ogon.
Martuś - myszołów

Tydzień temu w końcu postawiliśmy stałą czatownię. O dziwo przetrwała wichurę która powaliła drzewa i zniszczyła dachy kawałek dalej...
Wczoraj nareszcie miałam chwilę czasu żeby poleżeć. Bielaczki i gągoły przeniosły się na razie na żwirownię, za to pojawiła się czapla siwa. Skoro ona dała się nabrać i nieszczególnie się mną przejmowała, to znaczy ze chyba maskowanie jest wystarczająco dobre.
Liczymy na to, że uda się z niej pstryknąć czernice, gągoły, może bielaczka (dziś były 3 samczyki, widzieliśmy z daleka), może wydrę, bobra albo gronostaja. Chyba wbijemy gdzieś w pobliżu patyk, może zimuś będzie chciał skorzystać...
Nadlatuje

I potrzos

Wczoraj nareszcie miałam chwilę czasu żeby poleżeć. Bielaczki i gągoły przeniosły się na razie na żwirownię, za to pojawiła się czapla siwa. Skoro ona dała się nabrać i nieszczególnie się mną przejmowała, to znaczy ze chyba maskowanie jest wystarczająco dobre.
Liczymy na to, że uda się z niej pstryknąć czernice, gągoły, może bielaczka (dziś były 3 samczyki, widzieliśmy z daleka), może wydrę, bobra albo gronostaja. Chyba wbijemy gdzieś w pobliżu patyk, może zimuś będzie chciał skorzystać...
Nadlatuje

I potrzos

- urszula1108
- Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
- Kontakt:
Ostatnio mam przerwę od forum i różnego rodzaju social media. Próbuję nadrobić zaległości w szkole, pełzam po krzakach albo leżę w łóżku z Dropsikiem czytając książki lub oglądając serial.
Jednak żeby nie było, że nic się w wątku nie dzieje (bo w przyrodzie ruch niesamowity!)...
Długoszyja siwucha i uparta krzyżówka

I Pan Gągoł o wschodzie słońca

Jednak żeby nie było, że nic się w wątku nie dzieje (bo w przyrodzie ruch niesamowity!)...
Długoszyja siwucha i uparta krzyżówka

I Pan Gągoł o wschodzie słońca

Photobucket szaleje, więc przeklejone z Facebooka - jakość nie taka jakbym sobie życzyła, ale cóż
02.04
Kumaki nizinne już się odzywają...

Sosnówki

Pazurki ma bardzo skromne...

Ropuchy szare już czują wiosnę

"Panie, kolejka jest!"

Żaba... ale jaka? Wodna?

I zaskroniec

02.04
Kumaki nizinne już się odzywają...

Sosnówki

Pazurki ma bardzo skromne...

Ropuchy szare już czują wiosnę

"Panie, kolejka jest!"

Żaba... ale jaka? Wodna?

I zaskroniec

Buahaha pani ropucha taka dorodna a panowie jacyś niewyrośnięci
Sporo mnie nie było... Trzy ujęcia na szybko, z Facebooka, więc jakościowo tak średnio 
Brodziec piskliwy

I sieweczki rzeczne

Brodziec piskliwy

I sieweczki rzeczne

- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Drosio, ty artystko!