Ruda[Poznań]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
Mysz
Miejscowość: Mrągowo
Kontakt:

Ruda[Poznań]

Post autor: Mysz »

Dzień dobry. Chciałabym oddać świnke do adopcji. Świnka ma dłuższą historie i została nam przekazana w nieodpowiedni sposób. Poprzednia rodzina posiadała dwie świnki morskie, długowłosego samczyka i samiczke rozetke. Obie świnki zostały oddane do sklepu zoologicznego. Były zaniedbane, z długimi zakrecajacymi się pazurkami i nieoswojone.
Moja (przyszła) teściowa wzięła obie te świnki ze sklepu zoologicznego. Samca dała w prezencie swojej córce (ona już dwa samce posiada). Samiczke rozetke nam dała w "prezencie". Niestety my nie możemy jej zatrzymać. Mamy już parke i nasz samiec wariuje, gdy ją czuje a nasza samiczka na te chwile się jej boi (jest jeszcze młoda).
Nie mamy warunków/miejsca na trzymanie świnek w osobnych klatkach i nie mieliśmy w planach przygarniać kolejnej.
Dołączam zdjęcie samiczki. Nie posiada nawet imienia. Jest rudą rozetką z białą plamką po prawej stronie. Trochę wypada jej sierść. Mimo, że jest nieswojona siedzi spokojnie na kolanach i lubi być glaskana. Ma ok.1,5 roku. Waży troszkę ponad 1kg. Wypuszczona na podłogę jest ciekawska i zwiedza teren. Jest bardzo cichutka i w ogóle nie kwiczy. Z każdym dniem coraz odważniej podchodzi do człowieka i myślę, że mimo jej zaniedbania przy odrobinie cierpliwości dałoby się ją chociaż trochę oswoić.
Bardzo prosiłabym o pomoc dla "Rudej" uważam, że też zasługuje na dobry dom po tym co przeszła w poprzedniej rodzinie.
Jestem z województwa Wielkopolskiego z Poznania. Bardzo was proszę o pomoc dla tej świnki.
Czekam na odpowiedź

Pozdrawiam
Monika B.

monia2801@vp.pl

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Chrumka
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Ruda[Poznań]

Post autor: Chrumka »

Nikt się przypadkiem do Wa-wy nie wybiera czasami? Przecież to cudo jest :love: :D
Awatar użytkownika
Aneta914
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Aneta914 »

Jakby była samcem, to bym się nawet nie zastanawiała, bo faktycznie jest przeurocza :love: Może bym ją wzięła do siebie, ale muszę to przedyskutować z domownikami. Jeśli nie dadzą się przekonać, to pomyślimy nad transportem. Pan, który zabrał Alberta i Wiktora (https://www.forum.swinkimorskie.eu/view ... =99&t=8061) z Warszawy, jeździ 2 razy w tygodniu do stolicy i wspomniał, że jeśli będę jeszcze kiedyś potrzebowała przewieść świnki, to służy pomocą. W razie czego, mam zapisany do niego numer telefonu.
Moje prosiaki : Klementynka :love: / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM :swieca:
Na DT : Sasanka
W DS : 92 świnki
Odeszły w DT [*] : Tosiek, Isabo, Mamba, Walentyna, Melania, Aronia, Lulek
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Warto przy okazji zapytać tą dziewczynę, czy jej samiec jest kastrowany, bo słowo "parka" nie brzmi dobrze.
Awatar użytkownika
Aneta914
Kontakt:

Od razu zwróciłam na to uwagę i mam zamiar to zrobić ;)
Moje prosiaki : Klementynka :love: / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM :swieca:
Awatar użytkownika
Aneta914
Kontakt:

Wezmę Rudą na TDT do czasu znalezienia transportu do Warszawy :) Pierwszy możliwy termin wypada na 20 października. Chrumka weźmiesz potem prosiaka na DT? ;)
Awatar użytkownika
Mysz
Miejscowość: Mrągowo
Kontakt:

Post autor: Mysz »

Kiwi miał być panną,ale jak to bywa okazał się facetem, ma umówiony zabieg kastracji i na razie siedzi osobno.
Awatar użytkownika
Aneta914
Kontakt:

Nie siedzi, niestety, widziałam na własne oczy. Dopiero co wróciłam z Rudą do domu :) Świnki Moniki sprawdzone, zobaczyłam podwozia - samiec i samica, nie chce być inaczej. Najpewniej mała Fiona (samica 4 miesiące) jest już w ciąży, około miesiąc temu została kupiona w zoologu. Monika twierdziła, że Kiwi (samiec) się do niej nie dobiera... (Jak? Przecież to samiec...) :glowawmur: Obiecała, że oddzieli świnki, jak Rudej już nie ma, bo zwolniła jej się klatka, ale jak będzie tego nie wiem... Samca nie chciała oddać, bo jest z nim zżyta, jest u niej od 2 lat.
Także melduję, że Ruda jest już u mnie, cała i zdrowa, w rzeczywistości jeszcze piękniejsza :love:
Awatar użytkownika
Chrumka
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: Chrumka »

Jeśli nie będzie problemu z transportem, mogę wziąć Ruda na Dt a potem się zobaczy. ...Czy wiadomo jak panienka z innymi świnkami funkcjonuje? Miałam już nie myśleć..... Ale ona ma taką kochaną minę jak nasz Lusiaczek :nie_powiem:i Mała którą mam na awatarku i coś jak inne moje Aniołki (*)....
Awatar użytkownika
Aneta914
Kontakt:

Nie mam pojęcia jak Ruda dogaduje się z innymi świnkami. Ja mam tylko samców, więc sprawdzić tego nie mogę :( Jest cudna, to trzeba przyznać, sama się zakochałam w tym małym, słodkim ryjku :love: W piątek 20stego byłby możliwy transport Rudej do Warszawy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”