Willa super i niedroga, też bym moim prosiakom taką zrobiła, tylko tak myślę, czy finansowo bym się wyrobiła z podkładami Bo podkłady tanie nie są, dużo ich do takiego wyra trzeba i wymieniać często... a to już tanio nie wychodzi Chyba, żeby wymyślić jakiś patent, żeby się dało peletu nasypać
Trzymam kciuki za Buniaczkę!
heide
Nie szukaj polipropylenu w budowlanych bo tam z reguły mają już docięte na wymiar, z reguły około 100x140 rzadko zdarzają się większe, lepiej znaleźć firmę która się tym zajmuje. Przy odrobinie szczęścia mogą nawet uformować konkretny kształt, ale wyjdzie drogo.
Wyłóż spód łożka linoleum, albo grubą podgumowaną ceratą (patent z hodowli CCoP). Poradziłam ostatnio Patrycji i jest b. zadowolona. Ja mam polipropylen, ale mam idealnie prostokątny kształt ogrodzenia. No i polipropylen mi niestety niszczą, teraz przy nowej kuwecie trochę się towarzystwo zdezorientowało, ale poprzednią mi w końcu dosłownie rozdarły z jednego boku. Póki co zamówiłam listwy zabezpieczające PVC zaciskowe do nowej niezniszczonej kuwety i zamierzam zabezpieczyć brzegi polipropylenu, ale z jakim skutkiem to już czas pokaże.
W marketach mają najczęściej poliwęglan, który jest bardzo twardy i nie nadaje się do naszych potrzeb. Trzeba szukać polipropylenu kanalikowego, który daje się ciąć nożyczkami i wyginać jak papier.
Zamiast takiej płyty można na dno położyć cokolwiek, co nie przemaka, nawet wykładzinę podłogową udającą parkiet, tzw linoleum.
Ja czasami trzymam świnki na łóżku, ale takim normalnym, z materacem. Nakryłam je kilkoma kocami, na to mata piknikowa i kolejny koc lub podkłady higieniczne. Za to w obu końcach zagrody wstawiłam kuwety, czyli spody od małych klatek, wypełnione peletem i sianem.
Poliwęglan podobno daje się formować i zaginać na gorąco, niektórzy robią sobie z tego kuwety, ale jest to cholernie twarde i nieplastyczne tak jak plexi i trzeba wiedzieć jak "ugryźć" temat. Minus polipropylenu jest właśnie z kolei taki, że łatwo świniom go niestety niszczyć i jak się którejś światełko w głowie zapali, jak teraz u moich, to przerąbane. Co do arkuszy polipropylenu to zwykle największe dostępne w marketach budowlanych to te 140x100 mm, ale łatwo połączysz brzegi takich płacht na taśmę dwustronnie lepną, zwłaszcza dobrze trzymają te do montażu luster, ja mam łączenia płachty z boku kuwety oraz brzegi kuwety na zagięciach dodatkowo poskręcane na nity introligatorskie. Wszystko się pięknie trzyma i nic nie przecieka, a mam kuwetę 2 m 20 cm na ok 72 cm. No i kolejny aspekt to cena, 2 arkusze polipropylenu 140 x 100 mm to koszt około 30-35 zł. Poliwęglan jest dużo droższy, znacznie trudniejszy w obróbce, ale też na pewno trwalszy.