Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: porcella »

lubię pisze: Chyba faktycznie jestem fleja :lol:
Witaj w klubie :laugh:
Rano puściłam pranko czyszczące pralkę z kłaków - tzn wrzuciłam kilka takich rzepowych wałków do włosów, których nie używam i tak. Nie macie pojęcia, jakie skuteczne po jednym cyklu płukania!
@Sosnowa, nie masz samców - nic nie wiesz o życiu...
Tzw knurzy klej, czyli świńska sperma, to wyjątkowo trudna do usunięcia substancja, a one lubią czasem sobie chlapnąć tak ot... Toli nie upiorę, to jej czasem wystrzygam kołtuny.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
lubię

Post autor: lubię »

Kurczę, a ja żem cały zestaw takich wałków po przyszywanej babci wawaliła!
porcella pisze:
lubię pisze: Chyba faktycznie jestem fleja :lol:
Sosnowa, nie masz samców - nic nie wiesz o życiu...
Tzw knurzy klej, czyli świńska sperma, to wyjątkowo trudna do usunięcia substancja, a one lubią czasem sobie chlapnąć tak ot... Toli nie upiorę, to jej czasem wystrzygam kołtuny.
:rotfl: Czy jak się popłakałam ze śmiechu to był to śmiech przez łzy? :laugh: Jak ostatnio kudłacz z agutem łazili wokół mojej szyi znacząc co chwilę teren, to tż stwierdził, że to już *** jest przesada. A ja dopiero wczoraj się dowiedziałam, jak mogę usunąć z bluzy ślady takich poczynań - martu.ha, jesteś wielka (być może dzięki tobie moje dzieci zachowają ojca :szczerbaty: )
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Dla niektórych może sprawa oczywista, ale słów kilka o czyszczeniu poidełka (chyba można to podciągnąć pod sprzątanie).
W środku ciepłą, ale nie gorącą wodą i myjką do butelek (taką szczotką na kijku) z użyciem delikatnego detergentu, a ustnik dokładnie czyszczę w środku patyczkiem kosmetycznym (również z użyciem ciepłej wody).
Proszę też o wskazówkę - czy ustnik wystarczy płukać samą wodą? Bo wciąż wydaje mi się to zbyt mało...

Porcello - pomysł z wałkami wspaniały! Muszę wypróbować
Tysia

Post autor: Tysia »

A ja wczoraj wypróbowałam poszewkę, wszystko pięknie, ale się zamek rozsunął :| No i jednak mama nie będzie mnie kochać :laugh:
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

do poideł to ja sobie nabyłam za kilka złotych zestaw do czyszczenia butelek dla dzieci - duża szczotka do butelek i mała do smoczka. Sprawdza się rewelacyjnie, bo nie wszystkie szczotki do butelek wchodziły mi do poidła, a ta owszem (ma na końcu takie gabki). A szczoteczka do smoczka idealnie czyści rurki od poidełek.
Jest też metoda ryżowa - wlewamy trochę wody, wsypujemy zwykły ryż i np sok cytrynowy i energicznie mieszamy - czyszczenie poidła bez szczotki. :ok:
Ja zainwestowałam w zeszłym roku w poidła szklane i jestem bardzo zadowolona, bo są trwałe, nie kapią i mogę je wyparzyć wrzątkiem.

Wałki? - już wiem po co mam to w domu, muszę wypróbować!
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

ja mam dość duży kojec, więc muszę obyć się bez trocin. Prośki biegają po kocykach. W miejscach gdzie najwięcej leją (jakieś 3/5 klatki :szczerbaty: ) mam seni.. Dwa razy dziennie wymiatam boby. A raz w tygodniu generalne porządki, czyli wymiana wszystkich kocy i "zabawek". Wszystko odkurzam i.. wrzucam do pralki.. Filtr czyściutki! Koce piorę na 60st, legowiska i inne na 45. Raz na jakiś czas dodaję łyżkę sody działającą odkażająco (a nie śmierdzi jak ocet). Żadne białe plamy mi nie zostają :102:

P.S. też bym nie prała ze swoimi.. w końcu to osikane strasznie i jakoś tak.. No ale i tak u mnie po takim sprzątaniu są dwie pełne pralki świńskich rzeczy 8-)

Do poidła mi żadna z szczotek "butelkowych" nie chciała wejść. Póki co, codzienne energiczne płukanie (wymieniam wodę codziennie) daje rade i poidła są czyste i nie zarastają niczym.. ale chyba ten ryż wypróbuję :102:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
lubię

Post autor: lubię »

Mi też butelkowe nie wchodzą do poidełek, o rurce nie ma co marzyć. Może we Wrocku jakieś większe sprzedają :think: Niby płukanie wszystko wyciąga, ale delikatnie mętnieją i nie jest to zmętnienie plastiku tylko osad. Do tej pory ściągałam go przez wciskanie rogu szmatki nawiniętej na koniec widelca (ten pojedynczy, ma się rozumieć) i tym widelcem tarłam, ale to dość czasochłonna metoda. Ryż chętnie wypróbuję.
A te szklane poidełka są takie raczej solidne? W sensie czy dałabyś to pięciolatkowi do ręki?
Dortezka, ty chyba nie masz dzieci...
BTW u mnie już kwiczoły siedzą za oknem, tylko czekać na jemiołuszki :love:
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

jest to grube dość szkło, na pewno bezpieczniejsze, niż szklanki, kubki czy talerze, ale to wiesz, od dziecka zależy. Ja co poniektórym dorosłym bym tego do ręki nie dawała :lol: ale to już inna kwestia.
w zooplusie kupowałam http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/wyp ... oni/228493
Ania

Post autor: Ania »

Ja poidła czyszczę z osadu zawijając na takim zwykłym drewnianym patyczku do szaszłyków ręcznik papierowy. Tak do 3/4 wysokości zwykle mi myje, a pozostałą górną część spokojnie doczyści się wkładając szmatkę/ręcznik papierowy do poidełka. Osad usunie się również, jeśli wsypie się trochę dość grubej soli i wleje nieco wody a następnie popotrząsa energicznie. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze potem wypłukać.
Monique

Post autor: Monique »

Przetestowałam poszewkę i jest świetna ! :please: Praleczka czysta jak nigdy wcześniej po praniu ich smrodów. :lol: Ocet też świetnie wszystko odplamił i nie ma też brzydkiego zapachu ! Ja dolałam prosto do pralki. Już więcej ze mną panowie nie wygrają... 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”