Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: porcella »

Rurki z poideł można rozmontować i umyć, tylko uważać, zeby kulki nie poleciały gdzieś tam, zaś sam plastik czyszczę solą, albo sodą - tak łyżeczka i troszkę wody, potrzepać energicznie, wypłukać.
Jutro próba octowa!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
lubię

Post autor: lubię »

"Będzie pani zadowolona..."
Monique

Post autor: Monique »

martu.ha pisze: Jest też metoda ryżowa - wlewamy trochę wody, wsypujemy zwykły ryż i np sok cytrynowy i energicznie mieszamy - czyszczenie poidła bez szczotki. :ok:
Super pomysł :yahoo: Nigdy nie byłam w stanie domyć poidełka ferplast bo ma taki mały otworek. :glowawmur: Dziękuję! :please:
lubię

Monique pisze:
martu.ha pisze: Jest też metoda ryżowa - wlewamy trochę wody, wsypujemy zwykły ryż i np sok cytrynowy i energicznie mieszamy - czyszczenie poidła bez szczotki. :ok:
Super pomysł :yahoo: Nigdy nie byłam w stanie domyć poidełka ferplast bo ma taki mały otworek. :glowawmur: Dziękuję! :please:
Wiedziałam, że w tym wątku będzie wiele radości :laugh:
Monique

lubię pisze:Wiedziałam, że w tym wątku będzie wiele radości :laugh:
Ja już kocham ten wątek i go nie opuszczę !! :nono: Z niecierpliwością czekam na nowe pomysły. :D
:laugh:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Fajny wątek :like:
To ja też coś powiem na temat sprzątania. Słyszałam, że maty łazienkowe ktoś prał w pralce :think: Nie za bardzo to sobie wyobrażam, boję się, że wyciągnę ją w kawałkach :lol: Więc matę myję po prysznicem.
Zwilżona wodą mata ładnie przykleja się do kafelek na ścianie w kabinie, wtedy ją myję (najczęściej szarym mydłem) i dokładnie płuczę wodą, odklejam i przyklejam ją drugą stroną i ponownie myję i płuczę.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
lubię

Moja się nie chciała trzymać: zwijała się na górze i zjeżdżała z takim ślimaczym dźwiękiem :lol:
Lena87

Post autor: Lena87 »

Ja piorę maty w pralce. Ustawiam na syntetyki, 40 st.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

No właśnie kończę wielkie pranie po sprzątnięciu i wymyciu klatek. :tired:
Drobny szczegół: przy codziennym sprzątaniu bobów wymieniam również polarki - Białasy mają posłanka ze złożonych pasów polaru z pociętych kocyków, więc codziennie idzie co najmniej dwa posłanka.
Maty piorę w pralce - na 60C, oczywiście piana usiłowała wyjść górą, choć wzięłam dosłownie naparstek płynu, oczywiście maty wylazły z poszwy, ale poza tym ok. W czasie, kiedy prały się maty, polarki namaczałam w wodzie z octem, przed wrzuceniem do pralki wypłukałam. Jest rewelacyjnie - zeszła większość samczych plam!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Monique

Ja co tydzień piorę maty i polarki razem w pralce nawet w 60 stopniach i wyciągam je w "całości". :P Dzima bez obaw możesz je wyprać w pralce i nie męczyć się ręcznie. :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”