tak, dieta konieczna przy takim cukrze. Zielone trzeba ograniczyć moim zdaniem na jakiś czas. Powinna dostawać suche jedzenie (karma, siano, ziółka), żeby trzustkę uspokoić. Gdy przestanie dostawać owoce i słodkie warzywa to cukier sam spadnie (będzie widać po wynikach krwi). Trzeba uważać na produkty piekarnicze-chleb, bułka itd.- moja świnka bardzo lubiła suchą bułkę i dopiero jak wyeliminowałam już wszystko co się dało to okazało się, że cukier był wysoki od tej bułki. Przy suchym jedzeniu (granulat powinien być bardzo dobrej jakości) być może bobki się poprawią. Ziółka wspomogą leczenie. Może podać np suszoną babkę lancetowatą lub szerokolistną i krwawnik jeśli lubi.Może być tak, że podziała antybiotyk, albo lek przeciwzapalny, albo coś jeszcze innego-może być ciężko wychwycić od czego stan się poprawił, gdyż świnka leczona jest kilkoma lekami jednocześnie, ale najważniejsze, żeby efekt osiągnąć. Moja Mili na wyciszenie trzustki dostaje helicid, który podaję codziennie rano na 20-30 min przed karmieniem (w razie czego podam dawkę jeśli będzie potrzeba). Przede wszystkim trzeba doprowadzić do regeneracji wątroby, która szwankuje. To jest kolejny powód, dla którego ja zastosowałabym u niej suchą dietę- nie można obciążać chorej wątroby, a nie wiadomo czy warzywa i owoce, które podajemy zwierzakom nie są naszpikowane pestycydami. Ja miałam już świnkę, która odeszła na zatrucie pokarmowe (może ogórek ze sklepu to spowodował, może zboże zerwane na polu było świeżo opryskane-już się tego nie dowiem). W każdym bądź razie uważałabym na podawane śwince jedzenie.
Najlepiej byłoby, żeby chory świntuszek nie widział, że druga dostaje jedzenie, którego ona nie może jeść-może zabrać drugą świnkę do drugiego pokoju na czas podawania smakołyków.
Bobki mogą być kiepskie z wielu powodów- stan zapalny przewodu pokarmowego, nieprawidłowa praca wątroby, chora trzustka, tarczyca, problemy z zębami...Mnie to wygląda na jakiś stan ostry, bo skąd u tak młodej świnki takie choróbska jak u starych zwierząt. Wyniki tarczycy mogą wiele wyjaśnić, bądź przynajmniej wykluczyć chorobę tego narządu.
Miejmy nadzieję, że leki pomogą

Aha, może warto wprowadzić drugi probiotyk, podawany razem z bio-lapisem? My bierzemy jednocześnie bio-lapis i bioprotect lub wymiennie enteroferment.