BŁAGAM POMOCY

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

Davids

Re: BŁAGAM POMOCY

Post autor: Davids »

Dziś zaczeła jeść z miski tej karmy nie lubi więc wygrzebała to co lubi w nocy była karmiona(nawet jedną strzykawke przegryzła :shock: )siano je .Kupek też sporo się pojawiło.Czy w niedziele zoologiczne działają ? To bym kupiła jej ulubioną karme.Witaminke C podawać więcej czy tyle samo co zwykle (3krople) ?
Awatar użytkownika
Chryzantem
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: Chryzantem »

3 krople to za malo. Co najmniej 15-20 przy biegunce. To jest jedna pelna strzykawka insulinowka (1 ml) dziennie. Na biegunke podawaj Smecte w saszetkach, 1/3 proszku rozpuszczasz w odrobinie cieplej wody, dwa razy dziennie podajesz. Espumisan na wzdecie, okolo 10 kropel dwa razy dziennie. Ostatecznie mozesz zmielic pol tabletki Nifuroksazydu i podac wymieszane z woda, ale lepiej na razie Smecte.
Swinka musi duzo pic, jak ja dokarmiasz a widzisz ze sama nie pije to rowniez podawaj wode.
Zadnych jogurtow, suchego chleba, swinki tego nie jedza! Podczas biegunki szlaban na zielone, warzywa czy owoce. Dopiero jak sie troche uspokoi mozesz podac buraka, selera, marchew, selera naciowego.
Dokarmiaj swinke koniecznie, ubij karme na proszek, zalej nieco wrzatkiem i po przestudzeniu podawaj taka papke lyzeczka albo do pyszczka strzykawka co 3 godziny. Mozesz dodac platki owsiane. Obserwuj czy swinka je sama siano albo sie chociaz interesuje.
Davids

Siano je karmy troche też jak po świętach nie będzie zamknięte to jutro ide po inną karme
Awatar użytkownika
Chryzantem
Kontakt:

najlepiej Versele Laga Cavia Nature, Versele Laga Cavia Complete, Beaphar Care + dla swinki morskiej. warto tez dokupic swince dobre sianko i suszone ziola, np. babke lancetowata, mniszka lekarskiego, skrzyp polny etc.
Davids

Świnka jadła VL Cavia Nature ale sie skończyła i teraz ma Vitakraft.Zioła stale ma pod nosem.Teraz je sobie sianko :)
Davids

Bobki nadal miękkie.Myśl kolejnej nieprzespanej i zapłakanej nocy przeraża mnie....ide do zookariny jutro mam nadzieje że będzie otwarta świnka nadal dostaje espumisan.Popatrzyłem na wątek Chryzantemy aż mnie zmroźło :sadness: boje się :sadness:
Awatar użytkownika
Chryzantem
Kontakt:

a Smecte podajesz? jak nie masz to zwykly wegiel lekarski tez pomoze. swinka je cos sama czy nadal tylko dokarmianie?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2015, 20:30 przez Chryzantem, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

No ale je? To dobrze.
1/6 - 1/5 saszetki leku ludzkiego Smecta powinno jej dobrze zrobic. Rozrobic w wodzie (1/2 łyzeczki) i podać do pyszczka.
Smecta jest o niebo lepsza od węgla.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Davids

Podjada coś ale ją dokarmiam co 2h w dzień i w nocy.Ludzki węgiel dać ?
Awatar użytkownika
Chryzantem
Kontakt:

jezeli nie masz Smecty to tak. taki leczniczy, w tabletkach albo kapsulkach. rozdrabniasz i podajesz jedna badz pol tabletki.
najwazniejsze zeby swinka sama zaczela jesc. nawet krotka glodowka jest dla swinki zabojcza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”