Świnka nie je suchego pokarmu 7grudniq wazyła 916g (chudla powoli od 4miesiecy)
teraz wazy 850g.Pije i leży (mokry pokarm je) są święta więc wet najwcześniej w pon co mam zrobić jak jej pomuc ?????!!!%
BŁAGAM POMOCY
Moderator: Dzima
Re: BŁAGAM POMOCY
Są lecznice otwarte w święta, np. tu http://lecznica.gdynia.pl/ Istnieje duże prawdopodobieństwo że to problemy z zębami, dopóki się nie wyjaśni trzeba świnkę dokarmiać papką z granulatu: bardzo drobno rozdrobniony granulat mieszamy z wodą i podajemy strzykawką bez igły do pyszczka. Zaczynamy od małych ilości żeby nie rozepchać żołądka. Jeśli pojawi się problem z gryzieniem warzyw można je trzeć na tarce.
Dziękuje za odpowiedź.Próbuje ją dokarmić ,ale świnka ,,wypluwa'' wszystko....
-
- Miejscowość: okolice Gliwic
- Kontakt:
Może ma biegunkę.Jak je tylko mokry pokarm to prawdopodobne.Sianko i granulat powodują ze kupa jest bobkowata.Masz w domu smectę? możesz podać jej florę bakteryjną lakcid np.
Jeszcze rano miała wzdęty brzuch....karmię ją tym co lubi trawą mokrymi rzeczami ,ale nie chce przesadzać jedzenia jej nie wduszę.Mogę jej podać jakiś jogurt w małych ilościach ?
Co mógłbym jej podać do jedzenia ?Bobków nie ma od niewiem kiedy świnka sporo pije i sika.W poniedziałek pójde do weta...
Co mógłbym jej podać do jedzenia ?Bobków nie ma od niewiem kiedy świnka sporo pije i sika.W poniedziałek pójde do weta...
Jak moja swinka nie chce jesc siana ani karmy to zawsze daje jej karme ratunkowa lub verse laga complet (takie palki rozpuszczam w wodzie) i daje papke przez strzykawke bez igly do pyska - czasem wypluwa to wtedy troche glebiej strzykawke wsadzam i biore pyska do gory, na rozwolnienie daje trilac pol kapsulki raz dziennie lub biolapis (zamawiam u weta nieraz psiego). U nas to glownie sa problemy z zebami do przyciecia lub rozwolnienie. Rozwolnienie moze byc od mokrego pokarmu bakteryjne wyjalowienie jelit z dobrychbakteri lub wzdec - ostatnio swinke bolal brzuch i nie jadla dostala rozwolnienia gazy miala wiec dostala espumisan krople dla malych dzieci 0,5 ml strzykawki lub 20 kresek insulinowki strzykawki 2 razy dziennie przez 2-3 dni i przeszlo wsuwa siano az sie uszy trzesa. 5 razy na dzien dokarmianie jesli nic kompletnie nie je. Trzymam kciuki za was.
-
- Miejscowość: okolice Gliwic
- Kontakt:
Mokry pokarm powoduje wzdęcia.Na to dobry jest espumisan.Kupy nie robi bo ma zaburzony układ trawienny.Espunisan najlepiej w kroplach.Jogurtu nie podawaj.Spróbuj zmielić jej granulat.Jak by dostarczyć jej włókna w postaci granulatu to kupa by sie ruszyła.Zmiel granulat podaj z wodą .
Dziękuje za odpowiedzi jeszcze raz spróbuje z strzykawą.Espumisan dostała rano zaraz znowu jej dan.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, 18:43 przez Davids, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapomnialam dopisac ze jak u nas jest cos nie tak to dzwonie do weta - jesli trafie na chwile wolnego czasu to mi cos poradzi przez telefon. Ale ja z okolic warszawy a lecznica jest dlugo czynna, nie wiem jak tam u Ciebie. U mnie dokarmianie trilac i espumidan wystarcza i po kilku dniach jest lepiej chyba ze to cos powazniejszego i sie bez antybiotyku nie obedzie i jakis badan. Zalecenie weta bylo przy rozwolnieniu nie dawac swiezej zieleniny ani warzyw.Moja swinka lubi topinambura zawiera inuline wspomaga prace jelit i nie ma juz takich problemow jelitowych jak wczesniej.