Witam.
Mam świnkę morska 3 miesiące. Dziś zauważyłem, że bardzo linieje podczas czesania.
Mam ją długowłosą. Czy świnki linieją czy jak ? :d
Sierść/ linienie
Moderator: Dzima
Sierść/ linienie
Ostatnio zmieniony 27 sty 2014, 13:59 przez MyManiek555, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tematy połączone ze względu na podobną treść/ nadano bardziej ogólny tytuł
Powód: Tematy połączone ze względu na podobną treść/ nadano bardziej ogólny tytuł
Re: Lenienie się :d
Może zmienia sierść
O ile łysienie nie jest tak intensywne, że pojawiają się jakieś podłysiałe miejsca to bym nie nie przejmowała 

- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Taka mała drobnostka: "lenienie" = leniuchowanie; a to o czym Ty piszesz to linienie. Świnki (tak jak i inne zwierzęta) na jesień i wiosnę linieją. Zmienia się pora roku, temperatura więc i świnki muszą zmienić sierść.
Już myślałam, że ktoś się dziwi, że świnka się leni, bo ja np bym się zdziwiła jakby nagle zaczęły pracować 

A mnie się też czasem zdarza mówić, że zwierzę się leni, mimo iż poprawna forma to linieje. Tak się kiedyś potocznie przyjęło i do teraz się czasem mówi mimo iż jest to niepoprawnie 

- EstaToJa
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Długie włoski?
Witam,
Moja świnka jest świnką krótkowłosą,
ale niedawno zauważyłam u niej z tyłu dużo dłuższe futerko niż np. na plecach.
Czemu tak jest?
Moja świnka jest świnką krótkowłosą,
ale niedawno zauważyłam u niej z tyłu dużo dłuższe futerko niż np. na plecach.
Czemu tak jest?
- jadziulka
- Miejscowość: Lubin
- Kontakt:
Re: Długie włoski?
Niektóre świnki tak mają. Zapewne jedno z jej rodziców miało dłuższa sierść, albo część sierści. Niektóre świnki maja taki długi welon z tyłu.
Świnka zjada sierść innej świnki
Witajcie!
Mam problem- moja świnka (Britta) niedawno zaczęła wyjadać włosy innej śwince (Adeli). Próbowałam posmarować Adelkę gorzkim żelem do rąk, podobno pomaga, ale niespecjalnie działało :/
Parę dni temu odseparowałam Brittę od dziewczyn (Adeli i Małej) a gdy wczoraj (niedziela 2.02) na chwilę włożyłam Brittę z powrotem do reszty to jak na chwilę poszłam to Britta ganiała Małą z jej włosami w pyszczku...
Wyczerpały mi się pomysły co mam zrobić, pomocy!
Mam problem- moja świnka (Britta) niedawno zaczęła wyjadać włosy innej śwince (Adeli). Próbowałam posmarować Adelkę gorzkim żelem do rąk, podobno pomaga, ale niespecjalnie działało :/
Parę dni temu odseparowałam Brittę od dziewczyn (Adeli i Małej) a gdy wczoraj (niedziela 2.02) na chwilę włożyłam Brittę z powrotem do reszty to jak na chwilę poszłam to Britta ganiała Małą z jej włosami w pyszczku...
Wyczerpały mi się pomysły co mam zrobić, pomocy!
Ostatnio zmieniony 09 lut 2014, 20:49 przez NoName, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tematy zostały połączone ze względu na podobną treść
Powód: Tematy zostały połączone ze względu na podobną treść
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Świnka zjada sierść innej świnki
Podnoszę.
Problem jest wbrew pozorom, poważny.
Czy komuś się coś takiego zdarzyło?
Problem jest wbrew pozorom, poważny.
Czy komuś się coś takiego zdarzyło?
Re: Świnka zjada sierść innej świnki
Ktos na forum juz mial podobny problem,nie pamietam kto.
Moja swinka tez miala taki okres,ze podgryzala wlosy innej,nie interweniowalam i jakos samo jej przeszlo
Moja swinka tez miala taki okres,ze podgryzala wlosy innej,nie interweniowalam i jakos samo jej przeszlo