Sałata, cykoria itp...
Moderator: pastuszek
Sałata, cykoria itp...
Jak to jest z tymi warzywami? Wiem, że świnki je uwielbiają ale nie ma się co oszukiwać - są to chyba jedne z bardziej pryskanych warzyw a do tego ich liście wchłaniają większość chemii. Można bez obaw prosiakom dawać taką sałatę kupioną w sklepie spożywczym czy na bazarku?
Re: Sałata, cykoria itp...
Ja bym sałaty nie dawała, bo faktycznie nie masz pojęcia jak bardzo jest naszpikowana chemią, a podobno sałata ciągnie wszelkie pestycydy lepiej niż inne warzywa. Możesz spróbować posiać sałatę w doniczce, ja kiedyś chodowałam taką:) Co do cykorii to moje świnki w zimie dostają i nic im nie jest. Myślę, że dokładne mycie listków może pomóc trochę. No i nie za często i nie za dużo, ja daję co kilka dni.
- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
a ja słyszałam, że z sałat, to "najzdrowsza" jest rzymska. I ją właśnie prosiakom daję. Cykorie również.
Wątek moich Pipulek: 
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy

Sałata rzymska porządnie wymyta. Cykoria jak najbardziej TAK 

- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Mimo iż sałata i cykoria należą do tej samej rodziny (Astrowate), to mimo wszystko się różnią. Cykoria jest bardzo zdrowa, zawiera dużo różnych mikroelementów i prawie nic z gleby nie asymiluje. Sałata za to... no cóż. Te marketowe, to potrafią być niezłą (dla świnki) chemioterapią. Te z bazarków, jeśli wiemy skąd, można kupować. Bo ostatnio pojawiła się niezdrowa tendencja, że żywność jest eko, mimo braku eko-uprawy, ale do wina dotacji z UE, różnicy cen i rzadkich kontroli.
Najlepszą i najmniej syfiastą jest, jak już wspomniano - sałata rzymska, oczywiście porządnie umyta i osuszona. Później sałata lodowa i najgorsza sałata masłowa. Warte odnotowania jest, że im bardziej w głąb sałaty, tym mniej zdrowo, dlatego głąba można dać raz na jakiś czas, jako przysmak
Najlepszą i najmniej syfiastą jest, jak już wspomniano - sałata rzymska, oczywiście porządnie umyta i osuszona. Później sałata lodowa i najgorsza sałata masłowa. Warte odnotowania jest, że im bardziej w głąb sałaty, tym mniej zdrowo, dlatego głąba można dać raz na jakiś czas, jako przysmak

Podpis usunięty przez administratora.
Hmmm... Z sałatą jednak nie będę ryzykował no chyba, że sam sobie posadzę
Jak następnym razem będę na bazarku to kupię chłopakom cykorię, zobaczymy jak im zasmakuje.

Gwarantuję, że zasmakuje - chyba nie znam żadnej świnki, która nie lubi cykorii 

Raddichio, koper włoski
Mam problem. Nie jestem pewna czy można podawać świnkom morskim raddichio (to przecież rodzaj sałaty) i koper włoski. Moje dostają go prawie codziennie.
Re: Raddichio, koper włoski
Co do sałaty to nie jestem pewna ale ja bym jej nie podawała świnkom. Ale koper włoski jak najbardziej.
Re: Raddichio, koper włoski
Koper można, a sałatę najlepiej rzymską i to nie za dużo.