Życie we Wrocławiu + SPOTKANIA ŚWINKOWE

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
odeta89

Życie we Wrocławiu + SPOTKANIA ŚWINKOWE

Post autor: odeta89 »

Mój TŻ dostał pracę we Wrocławiu i przenosimy się tam. Poza społecznością świnkową nie znam tam nikogo, ani niczego. Możecie mi doradzić, gdzie najlepiej szukać mieszkania (wynajem/kupno)? Zależy nam by mieszkanie było blisko lasu. Jakie osiedla są polecane? Miejsca do spędzania wolnego czasu?
Macie może znajome, które są pielęgniarkami? Muszę poszukać tam pracy. Jakie szpitale są dobre?

Za wszelkie informacje będą bardzo, bardzo wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2014, 20:06 przez odeta89, łącznie zmieniany 1 raz.
boe22

Re: Życie we Wrocławiu

Post autor: boe22 »

Oooo :shock: :o !
Cóż, Wrocławia nie znam(ale ludzi z Wrocławia- tak i mam bardzo dobre zdanie o nich), ale w związku moją pracą( 5h dziennie przeglądam ogłoszenia nieruchomości), mogę się rozejrzeć za mieszkaniem. Dam znać, gdybym namierzyła coś ciekawego.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Ach, zazdroszczę, Wrocław jest cudowny. Ja mieszkałam krótko - na Umińskiego i na Ślężnej. Ale to było ponad 10 lat temu.
Jesli lubisz czytać polecam nasze księgarnie z tanią książką na Ruskiej i Świdnickiej.
Obrazek
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Przypomnij mi się proszę po majówce - wróci z wyjazdu moja przyjaciółka, która jest z Wrocka i ma tam nadal masę znajomych. Wzdycha i tęskni... :-) Mnie się tez miasto podobało.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

ja wiem czy cudny.. wiadomo, że niewiadomo jakiej zieleni tu nie doświadczysz.. ja całe życie mieszkałam w ścisłym centrum i było mi dobrze (wszystko pod nosem, wszędzie blisko).. Rok temu przeniosłam się na maślice i.. jestem zadowolona.. fakt, że wszędzie daleko, ale jest gdzie pospacerować. Zieleniny stąd jednak świnkom bym nie dała (psy i inne leśne stworzonka). No i niedaleko buduje się szpital :D
O innych okolicach mogą się wypowiedzieć inni ;)

aa.. zielono jest jeszcze w leśnicy.. ale to i dalej i jakoś mi ta Leśnica nie leży..

edit. być może jeśli chodzi o wynajem to na moim osiedlu coś by się znalazło. Buduje się tu też dużo nowych inwestycji.. ale nim się wybuduje to jeszcze może potrwać..
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Ach, Festung Breslau... chlanie do późna latem na Wyspie Słodowej... tyle pamiętam :D
Podpis usunięty przez administratora.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

I Krasnal i niedźwiedź na Rynku zlizujący coś z uwieszonymi na języku dziećmi nijak nie mogącymi go złamać :lol: I na ulicy ? ... Jatka? cały zwierzyniec ...
Obrazek
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Ja byłam tylko kilka razy we Wrocławiu, więc mogę tylko powiedzieć, co widziałam (dawno temu, ale do dziś pamiętam) - ogród zoologiczny, i przede wszystkim, piękny ogród botaniczny na Ostrowie Tumskim. Fenomenalnie wyglądają kwitnące drzewa, a w tle gotycka katedra! Mosty, czasem wiszące, no i piękny ratusz, też gotycki.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Z tego, co wiem, to wrocławska architektura wodna jest zbliżona do hamburskiej czy amsterdamskiej. I pięknie, tylko, jeśli chcesz wynajmowac mieszkanie, to dowiedz się najpierw, gdzie jest stosunkowo malo komarów, bo są dzielnice, w których jest regularna plaga.
Ha, kumpela się odezwała i pisze tak (zwięźle, bo na czacie):
"Blisko lasu? Raczej w okolicach gdzie są parki. We Wrocławiu lasów nie ma, bo je w średniowieczu wycięli. Dzielnice z parkami to Krzyki, Biskupin, Sępolno. Ewentualnie Karłowice. Szpitale wszystkie są podobne - albo się dobrze trafi, albo nie. Znajoma doktor hematolog nie poleca żadnego. Ja bym szukała na krzyż - mieszkanie i szpital w pobliżu. Generalnie bezrobocia wśród pielęgniarek nie ma. Komary są albo ich nie ma jak wytrują. Teraz nie ma. Nie polecam mieszkania w centrum, w Trójkącie Bermudzkim (okolice Krakowskiej) i na Kozanowie."
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
odeta89

Post autor: odeta89 »

Dziękuję bardzo za dotychczasowe opinie, czekam na kolejne.
Muszę szukać jednostka woj. - mieszkanie - szpital.
Szczególnie zależy mi też na kontakcie z jakąś pielęgniarką ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”