Świnka zjadła folię
Moderator: Dzima
Świnka zjadła folię
Wczoraj moja świnka zjadła sporo folii... Chciała się dostać do siana i przy okazji zjadła opakowanie. Zachowuje się normalnie - ma apetyt i pije wodę. Zauważyłam jednak, że zaczęła wydalać folię. Ma jakby biegunkę - cały czas wydala małe kawałki folii. Nie wiem, czy powinnam ją pokazać wetowi? I czy może coś jej się stać? Np. folia gdzieś utknie w żołądku lub jelitach? Proszę o poważne rady. Naprawdę nie potrzebuję tych w stylu - "musisz jej bardziej pilnować".
Re: Świnka zjadła folię
To dobrze, ze wydala, gorzej jakby zapchały się jej od niej jelita. Obserwuj uważnie zachwianie, sprawdź czy nie ma twardego brzucha. Myślę, ze jeśli zjadła jej na prawdę dużo wizyta u weterynarza jest wskazana.
Jeśli tej folii nie było bardzo dużo i nie była gruba, to powinna sobie poradzić, ale obserwuj ją bardzo uważnie, bo jest ryzyko podrażnienia jelit (co może doprowadzić do zapalenia). Ja bym jednak poszła do weta, chociażby przegadać tą "biegunkę" (może to próba oczyszczenia się z tej folii, a może już się coś zaczyna dziać). I na wszelki wyp na razie ogranicz jej mokre jedzenie.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Świnkom zdarza się zjadać różne niejadalne rzeczy i z reguły ich przewód pokarmowy radzi sobie z nimi. Najprawdopodobniej świnka wydali wkrótce całą folię bez kłopotów. Możesz podać jej więcej siana albo sieczki - karmy objętościowej - żeby oblepić plastik błonnikiem i ułatwić wydalaniem.
Dzięki za odpowiedzi. Świnkę obserwuję i jak na razie jest ok. Zachowuje się normalnie, ma apetyt itp. Mam nadzieję, że będzie dobrze:) Zwłaszcza, że to było wczoraj, więc do tego czasu chyba zagrożenie minęło.
Moja świnka pożarła kiedyś folię od siana, bo worek postawiłam obok klatki zaraz. Zamartwiałam się , ale nic jej nie było. Po jakimś czasie folia wyszła sama z tej ... drugiej strony