- wiek świnki - 4-5 lat
- płeć świnki - samczyk
- adopcyjny numerek świnki - 1733
- miejscowość, w której przebywa zwierzę,oraz u kogo - ok. Warszawy, Beatrycze
- historię zwierzęcia, przebyte choroby - świnek oddany z powodu alergii
- informacje dot. diety - był na ziarnistej, próbuję go przestawić, z warzywami też słabo
- stan adopcji - wolny
- wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - jeszcze nie wiem, czy do innego samca
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę - PW lub beatapiwowarska@tlen.pl
- informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - ja
Miguel przyjechał z Cynthią do Warszawy 5 grudnia.
W poniedziałek zaliczył wizytę u dr Toborek w Kajmanie.
Opis wizyty:
" Waga 1150g - mógłby trochę zrzucić (80-100g)
- stan ogólny dobry, stan skóry dobry - ze względu na to, że w domu są inne świnki odrobaczam Vetamectin spot on
- pazurki silnie przerośnięte i pokrzywione - widać, że były rzadko obcinane, deformacje związane z nadwagą i rzadką kosmetyką pazurów, jeden pazur w lewej kończynie urwany blisko nasady z zaschniętą krwią, możliwe, że odrośnie,
- skóra podeszwy łapek ładna, nie ma pododermatitis,
- uszy w miarę czyste - lewe ucho z większą ilością wydzieliny - toaleta manusanem z wodą,
- gruczoł na zadku z cechami zapalenia i podrażnienia, duża ilość wydzieliny,
- badanie stomatologiczne - zęby policzkowe dolne po prawej stronie pokrzywione, przerośnięte, PM z dużym dziobem w kierunku języka - skorygowałam - widać po stanie zębów, że świnka dostawała nieprawidłową dietę bazującą na ziarnach, dodatkowo zęby słabe - niedobór witaminy C,
- dzisiaj pobrano próbkę kału do badania do dr Jańczaka - wynik będzie we wtorek po południu.
ZALECENIA
1. Toaleta gruczołu manusanem 1-2 x dz. aż do całkowitego wyleczenia podrażnienia. Dodatkowo dezynfekcja gruczołu Octeniseptem 1-2 x dz.
2. Witamina C przez 7 dni po 2 ml, potem po 1 ml codziennie do końca życia.
3. Zmiana diety na granulat z mniejszą ilością ziaren i z większą ilością włókna, warzywa zielone plus siano, suszki.
4. Konieczne kontrole stomatologiczne zębów policzkowych co 3 m-ce ze względu na przerastające dolne zęby.
5. Konieczne częste obcinanie pazurków."
Kwarantanna do świąt.
Aktualnie waży 1050 g, bo z ziarnami koniec. Podaję mu różne warzywa, ale liście kalarepy, sałata rzymska, seler zwykły i naciowy - leżą. Szpinak też ble. Je trochę ogórka i marchewki. CN nie rusza, z Wilmie wybiera ziarenka, Crispy podziobane i rozsypane.
Został wystrzyżony przy gruczole, ale po smarowaniu już się wszystko goi, nie ma zaczerwienienia, sierść powoli odrasta.
Jest bardzo grzeczny. Ma taką ilość bab w pokoju, a nie piłuje prętów, nie odzywa się. Na początku miał domek, ale cały dzień z niego nie wychodził i mu zabrałam. Ma przykryty kawałek klatki ręcznikiem, nie korzysta z polarków, tylko się chowa za nie.
Na kolanach, po dłuższym moszczeniu się, wykłada się na bok. Jeszcze nigdy nie miałam świnki, która by tak leżała

Zdjęcia wkrótce.