Wykastrowany samiec
-
Hipo
Wykastrowany samiec
Interesuje mnie jedno pytanie, ponieważ coraz częściej kastruje się samców. Czy taki wykastrowany świnek jest jak samiczka? W zachowaniu, charakterze? Czy przy kilku samicach można trzymać razem tylko jednego wykastrowanego samca czy więcej sztuk? Czy po zabiegu faceci nie będą rywalizować w ogóle? czy nie będą wydzielać tego dziwnego zapachu jaki wydzielają na widok lasek
? Czy jeśli połączymy samca bez kastracji z samcem po zabiegu to ten pierwszy go zamęczy dominacją czy to akurat nie ma znaczenia, jeśli nie widzą samicy? Czy ustalenie hierarchii nie ma nic wspólnego z zabiegiem? Niech mnie ktoś oświeci :)Bo faceci akurat z moich spostrzeżeń są bardziej przytulaści i miziaści, więc gdyby ich kastrować, więcej by można trzymać samców z samiczkami i nie byłoby problemów z łączeniem jednej płci
Chyba???
- Inez
- Miejscowość: Niedzica
- Kontakt:
Re: Wykastrowany samiec
Kastracja nie jest lekiem na wszystkie przypadłości samczyków, niektóre łagodnieją, inne nie bardzo. Na pewno stado: samczyk kastrat + kilka samiczek ma szanse na zgodne życie. Kilku samczyków i samiczki raczej nie. Bo samce nawet wykastrowane mogą rywalizować o samice.
-
atka1966
Witaj ! ja miałam 2 kastratów i tak jak przed kastracją się nie lubili,(przerz rok byli raz razem, a raz osobno) tak i po... zawsze rywalizowali ze sobą, chociaż mieli później (po kastracji) już swoje samiczki, ale zawsze, jak się spotykali to było terkotanie, obsikiwanie i dominacja względem siebie
teraz mam kastrata i dwie samiczki i zachowuje sie do nich przyjaźnie i zalotnie (popęd płciowy ma jak Casanowa
) ale w stosunku do samców jest nadal dominantem, momentalnie włącza mu się tryb rywalizacji
i samiczki nie mają tu nic do rzeczy, samiec do samca zawsze będzie nastawiony inaczej niż do samicy...
a już 2 samce i samica razem, to
zawsze będą rywalizować, walczyć i nie tylko o przywództwo w ogólnej hierarchii, ale i dodatkowo o prawa do samiczki
kilka samic i jeden samczyk, OK. kilka samców i samic...
teraz mam kastrata i dwie samiczki i zachowuje sie do nich przyjaźnie i zalotnie (popęd płciowy ma jak Casanowa
a już 2 samce i samica razem, to
kilka samic i jeden samczyk, OK. kilka samców i samic...
-
Talia
Większości samców nie zmienia się charakter, owszem jest spadek libida, ale to samo ma miejsce u świnek wraz z wiekiem, gdy nie mają kontaktu z samicami. Trzeba liczyć się z tym, że po kastracji samiec może dalej biegać za samicami, próbować je kryć gdy mają rujkę, co nie rzadko kończy się nawet solidną bójką
Samiczki wcale łagodnie nie traktują kawalerów 
-
Roksi147
Ja mam jednego kastrata i 4 samiczki i jest zgoda.Natomist Domiś nie cierpi samców i jest bardzo dominujcy i to się nie zmieniło po kastracji.
-
Hipo
Czyli kastracja nic nie zmienia jeśli ktoś ma już 1 samca i samiczki. No tak się właśnie zastanawiałam, czemu każdego interesuje płeć świnek do adopcji. Ale jeśli ktoś nie ma jeszcze samca a samiczki to może adoptować i wykastrować, jeśli się samczyk podoba:) Dziękuję za odpowiedzi:)
-
atka1966
pytanie tylko czy samiec się spodoba samiczkom, bo moja poprzednia samiczka nie tolerowała samca i go kopała, gryzła, sikała mu prosto w pysk i głośno piszczała...słowem "nie dała mu" co zresztą bardzo frustrowało samca i to też źle, bo był ciągle napalony a tu nic... może to wywołać też agresję i wzajemną nietolerancję, sytuację u mnie ratowała druga samica, która była mu bardziej przychylna i był w miarę spokój... ale może być różnie, więc lepiej nie patrzeć za bardzo na swoje upodobania, tylko najpierw sprawdzić świnki, czy będą się miały "ku sobie" czy od razu agresja... 
-
Tola
Bo wszelkie tego typu zabiegi i to szczeg. u małych zwierząt to nie zabieg typu przycinanie pazurkówHipo pisze:Czyli kastracja nic nie zmienia jeśli ktoś ma już 1 samca i samiczki. No tak się właśnie zastanawiałam, czemu każdego interesuje płeć świnek do adopcji. Ale jeśli ktoś nie ma jeszcze samca a samiczki to może adoptować i wykastrować, jeśli się samczyk podoba:)
-
Tola
A ja mam pytanie dodatkowe: kastracja czy sterylizacja , co lepsze, daje 100 % pewności braku płodności ?
I jak długo samiec po kastracji/sterylizacji jest płodny ? Podobno 6 tyg. To jest okres bezwzględny czy względny ? Czy odczekać te 6 tyg plus tydzień ?
I jak długo samiec po kastracji/sterylizacji jest płodny ? Podobno 6 tyg. To jest okres bezwzględny czy względny ? Czy odczekać te 6 tyg plus tydzień ?
-
Roksi147
Ja po kastracji czekałam 6 tyg i to w zupełności wystarcza.