Ogrodzony wybieg czy zabezpieczony pokój
Moderator: Pulpecja
Ogrodzony wybieg czy zabezpieczony pokój
Chciałam moim chłopcom powiększyć klatkę o wybieg, nie wiem czy lepiej dołączyć im dobrze ogrodzony wybieg (podkłady seni, ogrodzenie, dużo norek, zabawek, duży paśnik) czy lepiej pozabezpieczać cały pokój i dać im chodzić, znajdować sobie własne kryjówki, do tego porozstawiać norki, kapciochy i domki?
-
- Miejscowość: zambrow
- Kontakt:
Re: Ogrodzony wybieg czy zabezpieczony pokój
moim zdaniem lepszy będzie wybieg
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Kwestia gustu oraz tego, czy w mieszkaniu jest spokój. Jeśli nie ma zagrożenia rozdeptaniem lub przytrzasnięciem drzwiami, świnki mogą chodzić luzem.
U mnie świnki biegają po pokoju, gdy jesteśmy w domu. Sami wybrali sobie ulubione miejsca, które wyłożyliśmy kocykami, daliśmy norki 

Moi też biegają po całym pokoju. Wszystko jest zabezpieczone, a chłopaki wybrali swoje ulubione miejsca 

-
- Miejscowość: Gliwice
- Kontakt:
No to przykładowo - mam pokój prostokątny, powiedzmy 3x4, w tym niskoosadzona meblościanka, zestaw wypoczynkowy, kilka kabli w grubym oplocie, piec elektryczny i stół + oczywiście 2 drzwi. Jak mam w takich warunkach puścić świnkę, skoro:
A) może oparzyć się o piec
B) może wejść za wersalkę i się tam choćby zablokować
C) może uciekać do innych pomieszczeń
D) może zasikać i zabobczyć dosłownie całą podłogę (patrząc po tym, co robi w klatce).
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić świnki biegającej w takich warunkach...
A) może oparzyć się o piec
B) może wejść za wersalkę i się tam choćby zablokować
C) może uciekać do innych pomieszczeń
D) może zasikać i zabobczyć dosłownie całą podłogę (patrząc po tym, co robi w klatce).
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić świnki biegającej w takich warunkach...
Ja Tosię i Molly wolałabym puścić po pokoju, ale mam wykładzinę i często mi ją zasikiwały. Pranie jej jest uciążliwe i wiadomo, że nieskuteczne
może niedługo wymienimy to ustrojstwo na panele a poki co robię wybieg.

Oczywiście, że to zależy od warunków... Moje świnki biegają po pokoju, a czasem nawet poza, ale:
1) mam szafki, pod które nie da się wejść, z kanapą to samo,
2) jedyny kabel na podłodze to antena, ale nigdy ich nie interesował, po drugie biegają, kiedy jestem w domu, więc zdążyłabym zareagować,
3) świnki sikają, to fakt. W miejscu gdzie spędzają najwięcej czasu mam wyłożone kocem, a pod nim podkłady. Jeżeli sikają w innym miejscu to biorę mopa i ścieram. Fakt, jak mają zły dzień to zdarzy się nawet kilka razy, ale nie trzeba ściera całej podłogi, więc zajmuje to chwile
4) nie mam pieca, więc ten problem odchodzi,
5) drzwi, mam drzwi i chłopcy czasem nawet chętnie wypuszczają się przez nie do kuchni, żeby poprosić o smakołyka. Po drodze napotykają np. buty, ale nie interesują się nimi, a drzwi do sypialni, gdzie można gdzieś wejść, czy znaleźć kabel są zazwyczaj zamknięte
1) mam szafki, pod które nie da się wejść, z kanapą to samo,
2) jedyny kabel na podłodze to antena, ale nigdy ich nie interesował, po drugie biegają, kiedy jestem w domu, więc zdążyłabym zareagować,
3) świnki sikają, to fakt. W miejscu gdzie spędzają najwięcej czasu mam wyłożone kocem, a pod nim podkłady. Jeżeli sikają w innym miejscu to biorę mopa i ścieram. Fakt, jak mają zły dzień to zdarzy się nawet kilka razy, ale nie trzeba ściera całej podłogi, więc zajmuje to chwile

4) nie mam pieca, więc ten problem odchodzi,
5) drzwi, mam drzwi i chłopcy czasem nawet chętnie wypuszczają się przez nie do kuchni, żeby poprosić o smakołyka. Po drodze napotykają np. buty, ale nie interesują się nimi, a drzwi do sypialni, gdzie można gdzieś wejść, czy znaleźć kabel są zazwyczaj zamknięte

wymyśliłam cos innego, puszczam świnki w łazience, po zabezpieczeniu pralki z każdej strony 

U mnie świnki biegają po kuchni
przy zamkniętych drzwiach, szafki są zabudowane więc nigdzie się nie pochowają