Ze względu na stan zdrowia i problemy neurologiczne a także chore oczy Ciapek na razie nie może pojechać do swojego domu, można go za to adoptować wirtualnie! Zajrzyj do Świnkowej Przystani i obejmij swoją opieką Ciapka!
Ciapek (2477)
- świnka morska krótkowłosa tricolor
- wiek - nieznany - uważamy, że ma około 2 lat /na miesiąc listopad 2015/
- płeć - samiec
- nr adopcyjny – 2477
- do adopcji do innego samca (po okresie kwarantanny) lub samotnie ze względu na stan zdrowia
# historia zwierzęcia, przebyte choroby - świnka morska odebrana podczas interwencji z miniaturowego ogrodu zoologicznego w okolicach Elbląga. Jedna z dwóch nietypowych świnek morskich odebranych z tej interwencji, ponieważ nie wygląda jak jej współtowarzysze – nie jest w typie himalaya. Nie jesteśmy w stanie wyjaśnić, w jakie sposób przybyła do tego miejsca.
# miejsce, w którym przebywa świnka oraz u kogo - Bydgoszcz/ Solec Kujawski/ Lotka83
# informacje dot. adopcji zwierzęcia - WSTRZYMANA (do adopcji po kwarantannie)
# informacje dot. stanu zdrowia - świnka morska leczona z powodu pasożytów skóry. Po przybyciu do gabinetu weterynaryjnego stwierdzono poważne problemy okulistyczne (zaćma, owrzodzenia rogówki, zrost tęczówkowo-rogówkowy) oraz problemy neurologiczne (skręt głowy i szyi, ruchy maneżowe). Pacjent oczekuje na konsultację okulistyczną. Pobrano krew w kierunku miana przeciwciał Encephalitozoon cuniculi.
# informacje dotyczące diety: VL Cavia Nature, VL Cavia Complete, sianko ziołowe, zioła, warzywa i owoce w fazie prób, pije z poidła oraz z miseczki.
# kontakt do osoby decyzyjnej – Lotka83 PW (wiadomość prywatna) lub a.kolodziejska83@wp.pl
# informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - Joanka.
Świnka morska Ciapek jest jednym z najbardziej zaniedbanych zwierząt odebranych podczas interwencji. Poważne problemy neurologiczne i okulistyczne wskazują, że przebywała w fatalnych warunkach środowiskowych. Zwierzak jest nieufny, płochliwy, zamknięty w sobie. Szuka nowego, kochającego domu i ludzi, którym będzie mogła zaufać.
Uroczy Ciapek znalazł swojego przewodnika
Moderator: silje
-
- Moderator globalny
- Miejscowość: okolice Torunia
- Kontakt:
Re: Uroczy Ciapek szuka swojego przewodnika – Bydgoszcz
Miałam przyjemność myziać tego świnkofacecika.
Nie ukrywam, że jest strasznie biedny - nie dość, że nie widzi na oboje oczu (przez co czuje się zagubiony|), to jeszcze ma wykrzywioną główkę i nie wiadomo dlaczego. Sądzimy, że powodów może być dwa: 1. e.cuniculi lub 2. przechyla głowę ze względu na ból, który powoduje ucisk w oku.
Krew została pobrana, więc niedługo wykluczymy lub potwierdzimy co mu dolega.
Za zdrówko
Nie ukrywam, że jest strasznie biedny - nie dość, że nie widzi na oboje oczu (przez co czuje się zagubiony|), to jeszcze ma wykrzywioną główkę i nie wiadomo dlaczego. Sądzimy, że powodów może być dwa: 1. e.cuniculi lub 2. przechyla głowę ze względu na ból, który powoduje ucisk w oku.
Krew została pobrana, więc niedługo wykluczymy lub potwierdzimy co mu dolega.
Za zdrówko

DS: Boguś[*]Biolchem, Dora,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Balboa, Witalik
DT: Nikita i Augustyna, Balboa, Witalik
-
- Miejscowość: zambrow
- Kontakt:
A ja myślałam , ze Ślepek jest najbiedniejszą i najbardziej doświadczoną świnką ...
Aż serce się kraje , co za " ludzie "
za zdrowie i normalny, kochający i najlepszy dom na ziemi .
Brak mi słów ,aby opisać to , co czuję .
Rozerwałabym tych ....( cenzura ) gołymi rękoma
Aż serce się kraje , co za " ludzie "

Brak mi słów ,aby opisać to , co czuję .
Rozerwałabym tych ....( cenzura ) gołymi rękoma
Jezusie jaka bieda !Aż serce krwawi. Po raz kolejny wstydzę się, że należę to gatunku Homo Sapiens ...
Jaki kochany, az chce sie tulic i tulic, zeby wynagrodzic mu te wszystkie cierpienia.
Nie rozumiem,jak można tak mocno skrzywdzić takie bezbronbe małe zwierzatko...
(co nie oznacza,że inne wolno!).Biedna świnka...Prosiak mojej siostry,Lolek też ma zaćmę(z którą się urodził),ale tylko na jednym oczku.Ci ludzie,którzy doprowadzili go do takiego stanu to powinni […].

A ten biedaczek jeszcze gorzej...