Apetyt dopisuje a waga spada i spada

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

Nanamka

Apetyt dopisuje a waga spada i spada

Post autor: Nanamka »

Drodzy forumowicze, zaczyna mi brakować pomysłów, zwracam się z prośbą o pomoc. :(
Lilu, świnka urodzona 10.11.2010. Jedna z dwóch świnek, jej współtowarzyszka jest starsza o pół roku.
Zwykle trzymała wagę około 1000g, a od czerwca powolutku zaczęła z wagi zjeżdzać. Na początku listopada to już było 710g. Druga świnka zdrowa i trzyma około 980 gram.
Świnka nie ma braku apetytu, jedyne co zauważyłam, to lekko wzmożone picie - druga świnka nigdy nie korzysta z pojnika, a ta jedna bardzo lubi głośno z niego pić. Czasami kupa była luźniejsza, ale generalnie nie było z tym problemów. Kolejny alarmujący objaw to był głód, po zapoznaniu się z tym co dałam w miseczce mała przekąsiła trochę a potem stawała słupka i pogryzała mi palce, prosząc o coś więcej (świnki na co dzień dostają zielonkę umytą, świeżą - pietruszka, marchew, małe jabłuszko, seler, ogórek zielony, burak, okazyjnie brokuł; w miseczce Cavia Nature, zioła różne suszone, witamina C w kropelkach dla małych dzieci, świeże sianko). Normalnie jadła, twarde nie twarde, marchewka czy ogórek.
Zaczęłam ją jednak dokarmiać ze strzykawki Marumoto Body Build. Świnka ją uwielbia, przysysa się sama do strzykawki, niemal wyrywa mi ją z rąk. Nadal wcinała codzienne jedzenie, jednak ewidentnie czekała na strzykawę jakby była niezwykle głodna i tym wreszcie mogła się najeść - dokarmiałam 3 razy dziennie, jednorazowo około 8 ml wypijała duszkiem.

W międzyczasie poszłam do weta, bo jednak waga wciąż powoli spadała. Wetka, ponoć specjalistka od gryzoni, obejrzała i zaleciła zgodnie z moim podejrzeniem badanie bobków. Zapytałam czy to może cukrzyca, ale powiedziała mi, że "cukrzyca" jest u świnek fizjologiczna i nie da się z tym nic zrobić, nie ma sensu badać krwi. Pozbierałam bobki z 3 dni obu świń (gliniaste, kleiste) i wyszły duże ilości nicieni oraz pierwotniaków mniej. Obie dostały na kark Advocata. Oczywiście klatka i wszystko wymyte w rozcieńczonym Domestosie, akcesoria wymienione itd. Po tygodniu powtórzyłam badanie bobków, bo waga nadal powoli nieubłagalnie w dół - tym razem tylko jednej, chorej - nicienie już wyproszone, natomiast te pierwotniaki nadal zostały. Dodatkowo mała dostała więc antybiotyk - po 5 kreseczek z insulinówki do pyszczka (nazwy niestety nie wiem jaki). Miała dostawać 2 razy dziennie, lecz po kilku dniach nasiliła się biegunka, wiec ograniczyłam do 1 razu dziennie zgodnie z zaleceniami wetki. Oczywiście od początku świnka dostaje probiotyk Dr Seidla dla świnek morskich raz dziennie do pyszczka. Dla małej dodatkowo Cavia Nature Re-balance.

I teraz jesteśmy właśnie na tym etapie, że antybiotyk dostaje 10 dzień. Waga przed antybiotykiem 590 g, po antybiotyku lekko podskczyła do 620 g, lecz teraz znów koło 595 g :( Dodatkowo skończył mi się na święta Marumoto Body Build - w zamian mam Herbi Care Plus oraz Marumoto Cavy Rescue, lecz one jej tak nie smakują i trochę zje i nie chce więcej. Od początku leczenia daję jej też w miseczce półpłynne papki - zwykle otręby z łyżeczką kaszki dla dzieci Alerlac (jak Sinlac) i odrobiną którejś z karm. Zjadała je sobie samodzielnie, ostatnio już nie tak chętnie. Przy jedzeniu mam wrażenie, że troszkę inaczej musi pracować trzonowcami, inny dźwięk. Ale i kolbę ma - podgryza czasem, i sianko świeże podjada.

I dochodzę do punktu, w którym świnka - wcześniej głodna strasznie powoli traci apetyt, waga tylko na chwilę podjechała w górę, chudnięcie wyhamowało, ale znów tendencja powoli w dół. Czas się kończy, świnka jest chudzinka, każdą kostkę czuć... Nie wiem, powtarzać znów badanie bobków? Zdaje sobie sprawę, że nawet jeśli pierwotnie problemem nie był przerost zębów, to teraz mogły jej przerosnąć trzonowce, ale 600g świnkę znieczulać...?

Doradźcie coś proszę.
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Apetyt dopisuje a waga spada i spada

Post autor: martuś »

Musicie kompleksowo zbadać bobki (również pod kątem grzybicy przewodu pokarmowego).
Ja bym zaleciła badanie krwi - na pewno sprawdzić cukier (trzeba to kontrolować a nie tak jak powiedział Wasz wet, że nic się z tym nie robi :? Owszem nie podaje się insuliny ale całkowicie zmienia się dietę!), obowiązkowo sprawdzić parametry tarczycowe.
Niecałe 600g dla dorosłej świnki to strasznie malutko :(
Obrazek
Nanamka

Masz rację, 600g to bardzo mało świnki, niegdyś w okresie tłuściocha ważyła 2x tyle.
Na szczęście chce jeść, cały czas podjada sobie po odrobince i humor jej dopisuje. Choć ewidentnie zaczęła wyjadać miękkie części (środek ogórka, miąższ jabłuszka...).

Miałam nadzieję, że po wybiciu robali będzie okej, ale niestety nie za bardzo wychodzi na prostą no.

Czy da się śwince sprawdzić zęby bez narkozy?

Może ktoś ma jakieś namiary na naprawdę doświadczonego w świnkach weta - Kraków, Katowice i okolice? Oczywiście przejrzę też sama wątki forumowe.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Zdecydowanie trzeba zbadać krew a weterynarz do wymiany niestety :(

Weterynarze polecani w Krakowie to pan doktor Baran lub pani doktor Ptak.
ilona__wwy

Post autor: ilona__wwy »

Ja polecam beaphar care plus - moja świnka na niej przytyła a ważyła 560 g nawet. Miała ciągłe biegunki, wzdęcia, potem się problemy z zębami przyplątały - nie chciała jeść twardych rzeczy. Regularne przycinanie ząbków i leczenie spowodowało że nabrała wkoncu apetytu ale waga ciągle była niska. Po tej karmie pomału doszła do 840 g. Moja świnka za ta karmą przepada, ale nie każdemu prosiaczkowi posmakuje.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Tu najpierw trzeba się dowiedzieć co jest przyczyną, beaphar jest dobra na podtuczenie ale ma skąd który nie przy każdej chorobie jest dobry.
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Na podtuczenie to dobra jest ratunkowa i płatki owsiane w szczególności. Beaphar care plus jest super, moje uwielbiają (nie zauważyłam by od tego jakoś przybrały na wadze..) ale jak się ostatnio dowiedziałam od weterynarza - skład ma słaby (mimo wysokiej zawartości włókien). Że już niby CC jest lepsza :idontknow:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
ilona__wwy

Post autor: ilona__wwy »

U mojej świnki podejrzewali tarczycę, coś tam weterynarka wymacała jakiś guzek niewielki, badania tarczycy wyszły w miarę na granicy normy i na tym się skończyło podejrzewanie tarczycy. Badania inne wyszły dobre - wet poradził nie ograniczać karmy śwince i kupić ten beaphar (dostawała 2 garstki na dzień). Cięzko powiedziec od czego prosiaczek chudnie bez badań i dobrego weta. U nas wystarczyła karma na przybranie na wadze. (ps teraz moja je kilka rodzai karm Cavia Complete - takie pałki, Cavia Nature miała wcześniej ale wszystkiego z niej nie jadła i wyrzucałam :( , beaphar i jw farm grainless; tak dla urozmaicenia diety - póki co żeby są w porządku i się dobrze ścieraja przy ich rozwarstwieniu i przerosniętych korzeniach).
Zyczę zdrówka. :buzki:
Nanamka

Sytuacja taka, że druga zdrowa świnka podjada łakocie (VL Re-balance, papki z otrębów, kolby) i to jej zadek świński rośnie :roll: więc tuczące jest na pewno ;) no i małe coś - waga przystopowała, nie zjeżdza aż tak.
Jutro w takim razie postaram się udać ze świnką do Krakowa - prawdopodobnie do Salamandry do polecanego dra Barana.
Jest też specjalistyczna lecznica Oaza - może tam?...
Dzięki za podpowiedź z Beapharem - spróbuję znaleźć małe opakowanie zobaczymy.
lubię

Post autor: lubię »

Najpierw zrób badania. Nerki też mogą powodować złe samopoczucie i spadek wagi, a bardzo łatwo je dobić złą dietą. Może być tarczyca, może cukrzyca, może inne hormonalne, może kandydoza układu pokarmowego - mnóstwo bardzo różnych przyczyn.
Do obejrzenia trzonowców nie jest potrzebne znieczulenie, chyba że wyjdzie podejrzenie czegoś pod spodem i trzeba będzie robić prześwietlenie. Waga jest niska, ale dobry wet da sobie radę nawet w takim przypadku, jeśli będzie musiał - mam u siebie tymczaskę po korekcie trzonowców: 8 miesięcy, waga w momencie zabiegu 365g :glowawmur: Ładnie się wybudziła, zeżarła 15 ml papki a dalej było coraz lepiej - teraz dobiła do 400g, coraz więcej je sama, więc jestem dobrej myśli.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”