Wypadające zęby

Problemy z zębami, problemy z jedzeniem, problemy okulistyczne, problemy z uszami, problemy z nosem;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
planexp

Wypadające zęby

Post autor: planexp »

Witam wszystkich,
Mam problem z moim "prośkiem" bo wypasły mu lub złamał dzisiaj dwa górne siekacze.
Nie wiem czy jest to złamanie bo wczoraj upadł lub może wypadły mu np. z powodu braku witaminy C.

Mojego prośka mam od tygodnia kupiłem go w sklepie zoologicznym. Przez cały tydzień ciągle siedział swoim domku nie wychodził.
Na początku nie zaczepiałem go aby sie zaaklimatyzował ale tydzień w jednym koncie to chyba dziwne ?
Codziennie podawałem mu świeże owoce i warzywa ale jadł tylko jabłko , trochę siana oraz pestki

Witaminę C dodawałem do pestek i ziaren ale bardzo mało ich jadł.

Jak sądzicie czy są to złamane zęby czy wypadły np. z braku witaminy, a może to coś innego bo bardzo się zmartwiłem.

Poniżej link do foro:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9a2b9c460131854f
lubię

Re: Wypadające zęby

Post autor: lubię »

Paskudne zęby, świnka ma silny niedobór witaminy C i zapewne pozostałych. Idź koniecznie do weterynarza, potrzebuje zastrzyków z witaminami, doustne podawanie w tym stanie to za mało, zresztą krople najlepiej podawać od razu do pyszczka - masz pewność, że prosiak zjadł odpowiednią dawkę. Kup dobrą karmę z dużą zawartością witaminy C, zmiel i dokarmiaj świnkę strzykawką bez igły, prosiak jest najwyraźniej osowiały i zapewne głodny, ale w tym stanie nie jest w stanie sam jeść niczego, co musi dzielić na kawałki. Zęby się ułamały i odrosną, ale dopóki świnka ma braki, to będą łamliwe. A jeśli prosiak przez dłuższy czas nie będzie jadł jak należy, to dołączą też inne problemy.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

I pamiętaj że weterynarz musi byc taki, który zna się na gryzoniach, czyli np:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewforum.php?f=41
Obrazek
planexp