Domek HELP ME !!

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
rymek

Domek HELP ME !!

Post autor: rymek »

Słuchajcie mój problem wygląda tak że mam świnkę Chachiego ma dwa lata i kupiłem mu domek który strasznie przedsmierdział
próbowałem go wyczyścić szorowałem go gąbką ale nie dało to żadnych skutków tylko farba z daszku zeszła i nie wiem co teraz zrobić ogólnie leci teraz na papierze bo jest po grzybie i musze jeszcze troche go tam trzymać już jest okej ale nadal mnie ten domek denerwuje mam nadzieje że pomożecie yo ludzie :glowawmur: :ups:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Domek HELP ME !!

Post autor: kimera »

Skoro domek zapleśniał, to najbezpieczniej będzie go wyrzucić. Drewno trudno zdezynfekować.
Jako ściółkę polecam podkłady higieniczne Seni, nie przemakają i są bardzo wygodne dla właściciela i chorej świnki. Gazeta bądź lignina są stale mokre, co tylko sprzyja chorobom.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

domek jest do wywalenia, szczególnie jak prosiak ma problemy skórne. Taki urok drewnianych domków.
rymek

Ale nie ma tam pleśni tylko po prostu osikany i ten domek mam z dwa miesiące :P
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Jeśli ci bardzo zależy, musisz tak długo trzymać ten domek w suchym i ciepłym miejscu, aż kompletnie wyschnie. O tej porze roku to będzie długo trwało.
lubię

Post autor: lubię »

Możesz go też wsadzić do piekarnika, myślę że 1,5 h w 70 stC powinno wystarczyć, ale czy zapach zniknie, to nie wiem.
Nie trzymaj świnki na papierze, to bez sensu - cały czas ma wilgotne podłoże, to bardzo niezdrowe. Pewnie chodziło o to, żeby nie podrażniać chorej skóry, ale to rozwiązanie typu z deszczu pod rynnę. Podkłady albo wróć do trotów, tylko pilnuj, żeby były czyste.
rymek

Jeśli chodzi o troty to jest uczulony bo jak miał trociny to złapał grzyba a jak jest teraz na papierze to wyzdrowiał :)
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Lepiej trzymać świnkę na pelecie a na to drybed albo mata łazienkowa.
Obrazek
lubię

Post autor: lubię »

To tak jak pisze pucka69: żwirek drewniany i coś na to, bo jest zbyt ostry dla świńskich łapek, albo jak wspomniano wcześniej podkłady higieniczne. Prosiaki kochają siedzieć na sianie, ale z racji hojnego pęcherza jest to coś, czego trzeba mieć dużo i wymieniać codziennie, więc jak nie masz nieograniczonego dostępu do darmowego siana dobrej jakości, to jest to najdroższe z możliwych rozwiązań ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”