Oswajanie świnki

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
MyManiek555

Oswajanie świnki

Post autor: MyManiek555 »

Witam.

Mam świnkę półtora miesiąca , adoptowaną od pani która miała ją rok.
U tej pani świnka normalnie chodziła po pokoju , a u mnie nie chce ;/
Tylko siedzi w miejscu , byłem z nią na dworze to tak biegała że nadążyć za nią nie umiałem , a w domu siedzi w miejscu.
W klatce chodzi. Dlaczego tak jest ?
Laraine

Re: Siedzi w miejscu

Post autor: Laraine »

Mam nadzieję, że zabierasz na dwór górę klatki lub kojec? Skoro świnka tak gania na dworze, to kiedyś faktycznie możesz za nią nie nadążyć i dojdzie do tragedii.
Może świnka po prostu nie czuje się bezpiecznie u Ciebie w domu? Tzn, może się jeszcze nie oswoiła z nowym miejscem? Widać potrzebuje więcej czasu. Cierpliwości. Codziennie umożliwiaj jej poznanie swojego pokoju, z czasem nabierze odwagi i zacznie spacerować.
MyManiek555

Laraine pisze:Mam nadzieję, że zabierasz na dwór górę klatki lub kojec? Skoro świnka tak gania na dworze, to kiedyś faktycznie możesz za nią nie nadążyć i dojdzie do tragedii.
Może świnka po prostu nie czuje się bezpiecznie u Ciebie w domu? Tzn, może się jeszcze nie oswoiła z nowym miejscem? Widać potrzebuje więcej czasu. Cierpliwości. Codziennie umożliwiaj jej poznanie swojego pokoju, z czasem nabierze odwagi i zacznie spacerować.
tak biore góre klatki :D raz ją wypuściłem to zaczeła uciekać :D ale na szczęście przy domu nie ma żadnych ulic , sama trawa więc nic się jej nie stało ;) jak mam jej umożliwić poznanie pokoju ? :) codziennie mama go bierze na ręce i idzie z nim do pokoju , bierze go na kolana i czesze,głaszcze :) ale to jest możliwe żeby świnka nie oswoiła się z miejscem przez półtora tygodnia ?
Awatar użytkownika
Inez
Miejscowość: Niedzica
Kontakt:

Post autor: Inez »

Pewnie, że możliwe. Możesz rozłożyć jakiś kocyk, wstawić domek, porozkładać smakołyki. Niektóre świnki długo boją się otwartej przestrzenie.
Obrazek

W pilnych sprawach proszę o pw.
MyManiek555

Inez pisze:Pewnie, że możliwe. Możesz rozłożyć jakiś kocyk, wstawić domek, porozkładać smakołyki. Niektóre świnki długo boją się otwartej przestrzenie.
aha ok :) dzięki za odp , aha jeszcze jedno : Czemu nie wydaje odgłosów ? tylko jak ją głaszcze to czasami pomruczy , a tak wgl nic ;/
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Jest dużo cichych świnek, które po prostu rzadko wydają jakiekolwiek odgłosy :)
Laraine

Post autor: Laraine »

MyManiek555 pisze:jak mam jej umożliwić poznanie pokoju ?
Po prostu wypuszczaj prosiaczka z klatki, niech sobie pospaceruje po pokoju, pozwiedza go. Oczywiście, może tak być, że przez jakiś czas świnka po prostu będzie siedziała w miejscu. Z czasem jednak może nabrać chęci na zwiedzanie większej przestrzeni.
MyManiek555 pisze:Czemu nie wydaje odgłosów ?
Tak jak pisze twojawiernafanka, niektóre świnki są głośne i kwiczą często, inne - jedynie okazjonalnie ;)
Może świnko-kolega rozgadałby Twojego prosiaczka? ;)
MyManiek555

Laraine pisze:
MyManiek555 pisze:jak mam jej umożliwić poznanie pokoju ?
Po prostu wypuszczaj prosiaczka z klatki, niech sobie pospaceruje po pokoju, pozwiedza go. Oczywiście, może tak być, że przez jakiś czas świnka po prostu będzie siedziała w miejscu. Z czasem jednak może nabrać chęci na zwiedzanie większej przestrzeni.
MyManiek555 pisze:Czemu nie wydaje odgłosów ?
Tak jak pisze twojawiernafanka, niektóre świnki są głośne i kwiczą często, inne - jedynie okazjonalnie ;)
Może świnko-kolega rozgadałby Twojego prosiaczka? ;)
hehe kolegi załatwić mu nie mogę ;/ ale moja koleżanka z góry ma to będe do niej chodził z prosiaczkiem ;)

napisałem do pani od której adoptowałem świnkę i powiedziała mi , ze u niej tez nie chodził po miekszaniu tylko siedział w miejscu i odgłosy wydawał tylko jak dostawał ogórka ;) u mnie nawet tego nie robi ;}
Madzior

Post autor: Madzior »

Spokojnie, spokojnie ;) Moje świniaczki jak sie pojawiły w nowym domku, to też jak je wypuszczałam z klatki, to uciekały za klatkę i tam siedziały. Oczywiście na samym początku, gdy im zamonotowaliśmy swobodne wyjście z klatki, to przez 2-3 dni w ogóle nie korzystały z tej możliwości ;) Ale teraz stopniowo wyłażą coraz śmielej wgłąb pokoju. W nocy uaktywnia się u nich tryb szatana i hasają jak porąbane. Wciąż widzę u nich tendencję przesiadywania w jednym miejscu. Nawet na wybiegu ich ruch polega raczej na dojściu z klatki pod łózko i tam potrafią przesiedzieć 2-3 godziny. Ale coraz częściej widzę, że wychodzą po prostu pospacerować :) Wychodzą, połażą sobie, odwiedzą znajome kąty i wracają do klatki.

Aby świnki odkryły nowe miejsca do spaceru, pomocne było jedzenie :) Co jakiś czas przygotowywałam im nowe miejsce (jakiś podkład, kocyk, poduszka, legowisko - cokolwiek miękkiego), kładłam tam dużą porcję codziennego sianka i czekałam, aż głód je zaprowadzi do nowej kryjówki :) Potem same już tam sobie szły poodpoczywać. W dalszym ciągu jednak są jeszcze miejsca w pokoju nieodkryte przez świnki :) No i najbardziej lubią siedzieć pod łózkiem - tego chyba już nie zmienię. Dla mnie to i lepiej, bo stamtąd lepiej mi je chwycić na ręce :szczerbaty:
MyManiek555

oo widzę meczącą wypowiedź ;) dziękuje za wszystkie odpowiedzi , widać świnka musi się jeszcze przyzwyczaić ja tego nie zmienie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”