Ciało obce w odbycie?

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Destiny
Miejscowość: Kielce
Kontakt:

Ciało obce w odbycie?

Post autor: Destiny »

Wczoraj byłam u weta z Bezą...no i wróciłam z niczym, bo Pani dr po prostu nie wie co to jest. Ja przekopałam pół internetu i też nie znalazłam odpowiedzi, więc opiszę problem tu. Podczas kąpieli Bezy zauważyłam, że coś jej wystaje z pupy, myślałam, że to bobek, więc złapałam, a tu się okazało, że to jakieś długie coś. To coś z powrotem się "wciągnęło". Pani dr powoli to wyciągnęła, obejrzała. Ma budowę tkankową (więc było podejrzenie, że to może wypadająca macica, ale to nie ten otwór, zdecydowanie to wychodzi z jelit), ale nie jest unerwione i nie ma w tym czymś naczyń krwionośnych. Na pasożyta nie wygląda, ale gdyby nim było to chyba weterynarz by rozpoznał :think: Dodam, że Beza je normalnie, robi boby (w niezmienionej ilości i jakości), sika, ma normalny nastrój. Nie wiem, czy zrobić jej usg, rtg czy badanie bobów?
To coś jest jakby przytwierdzone gdzieś wewnątrz, nie da się tego wyciągnąć całkiem na zewnątrz, dlatego mnie to martwi. Nie zwisa to, bo jak się wyciągnie to po pewnym, dość krótkim czasie z powrotem się to chowa. Nie wygląda to na nic sztucznego, przynajmniej dla mnie. Mam nadzieję, że to coś na wpół strawionego...może rzeczywiście jakiś dłuższy kawałek siana. Gałązek żadnych nie je, do toreb foliowych nie ma dostępu. No naprawdę ciekawostka. Na razie daję jej zaparzone siemię lniane...może jak będzie większy poślizg to wydali to coś.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub miał podobny przypadek?
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Ciało obce w odbycie?

Post autor: martuś »

Ciężka sprawa...Dasz radę zrobić zdjęcie? Siemię lniane nie zaszkodzi. Wydaje mi się, że chyba najlepsze byłoby w tym przypadku usg, ewentualnie rtg z kontrastem przewodu pokarmowego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Destiny
Kontakt:

Jeżeli tylko to coś samo się wysunie to zdjęcie zrobię, sama wyciągać nie będę, bo się boję zaszkodzić. A na usg i tak się wybierzemy.

Udało się zrobić zdjęcie

Obrazek
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

To może być kawałek już obumarłego jelita. Podobno takie rzeczy się zdarzają u świnek morskich. Jakiś zachyłek, albo polip? Jeśli obumrze z drugiej strony, wypadnie. Ale to tylko gdybanie, bo wydaje mi się, że czytałam o czymś takim - ale raczej na jakimś forum, a nie w podręczniku.
Awatar użytkownika
Destiny
Kontakt:

kimera pisze:To może być kawałek już obumarłego jelita. Podobno takie rzeczy się zdarzają u świnek morskich. Jakiś zachyłek, albo polip?
Dzięki za informację. W tygodniu podjadę z nią na usg i mam nadzieję, że to nic poważnego. Tym bardziej, że w niczym jej to nie przeszkadza, apetyt nadal dopisuje a trawienie bez zarzutów ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”