wymioty u świnki

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
kebonafajde

wymioty u świnki

Post autor: kebonafajde »

Dzisiaj mój Pumba chyba zwymiotował. Wyglądał jak kot, który dławi się kłaczkiem. Nie ulało mu się z pyszczka, ale jak go podniosłam, to czułam charakterystyczny zapach wymiotów. Teraz zachowuje się normalnie. Leży z wyciagnietymi nóżkami i grucha. Może niepotrzebnie panikuję, ale to chyba nie jest normalne. :(
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Re: wymioty u świnki

Post autor: pucka69 »

O ile wiem to świnki morskie nie wymiotują :think:
Obrazek
kebonafajde

Post autor: kebonafajde »

Dlatego właśnie się zdziwiłam... Nie mam pojęcia co to może być. Naprawdę wyglądał jakby się dławił czymś. On od samego początku jest chorowity. :cry: Gdyby nie ja i mój narzeczony, to maluch już dawno by zdechł. :(
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Moja świnka tak miała. To wyglądało właśnie tak jakby chciała zwymiotować (ciężko to opisać ale bujała się do przodu i do tyłu). U nas było to związane ze zbyt łapczywym jedzeniem i krztuszeniem się. Czasami do takiego "bujania" dochodziło kaszlnięcie i później przechodziło. Rozmawiałam o tym z naszą panią doktor i mówiła, że to może być związane ze zwężonym przełykiem i dlatego świnka się krztusi. Ale moja z tego wyrosła i od kilku lat już nie obserwuję takiego zachowania (tzn. bujania bo odkaszlnięcie czasami jest jak zbyt szybko je mokre jedzenie typu ogórek czy cykoria). Z tego co kojarzę to u nas to się uspokoiło w wieku 1,5-2 lat.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”