Wiktor -walczący o zdrowie i kudłaty Iwo - ADOPTOWANI :)

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Wiktor -walczący o zdrowie i kudłaty Iwo - ADOPTOWANI :)

Post autor: Iza »

Obrazek

- imię świnki - Wiktor
- wiek świnki - ok 4 lat,
- płeć świnki - samiec,
- adopcyjny nr świnki - 3894,
- miejscowość, w której przebywa zwierzę, oraz u kogo - Bydgoszcz, Iza
- przebyte choroby - pododermatitis kończyn przednich, znacznie przekroczone parametry wątrobowe, skóra przesuszona z licznymi łuskami, zapalenie górnych dróg oddechowych, patologiczne szmery sercowe, kaszak -już usunięty, liczne zmiany guzowate -lipoma lub lipoblastoma, zbliznowacenie na rogówkach, impakcja, zmiany pozapalne w płucach, powiększona sylwetka serca, osad w pęcherzu moczowym, niedoczynność tarczycy,
- podawane leki - enrofloksacyna, meloxycam, bioprotect, corneregel, gentamicin, rodicare hepato, ornipural, rivanol, detreomycyna, cebion, vetomune, euthyrox, karma ratunkowa hepatoprotektyczna,
- informacje dot. diety - Cavia Complete, siano, bardzo chętnie zioła, warzywa i kolby JR Farm Grainless
- stan adopcji - adoptowany,
- wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - adopcja zawieszona przez zły stan zdrowia,
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę - Iza
- informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - ja,

Obrazek

- imię świnki - Iwo
- wiek świnki - ok 2 miesiące,
- płeć świnki - samiec,
- adopcyjny nr świnki - 3896,
- miejscowość, w której przebywa zwierzę, oraz u kogo - Bydgoszcz, Iza
- przebyte choroby - wszoły,
- podawane leki - advocate,
- informacje dot. diety - Cavia Complete, siano, bardzo chętnie zioła i warzywa,
- stan adopcji - adoptowany,
- wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z Wiktorem,
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę - Iza
- informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - ja,

Wiktorek został na początku lutego porzucony w kartonie przed jednym z hipermarketów w Pile. Znalazł go pracownik ochrony, który zaniósł go do pobliskiego sklepu zoologicznego, gdzie udzielono mu pierwszej pomocy, a następnie zdecydowano się przekazać go pod opiekę Stowarzyszenia.

Przepraszam, że wpis jest bardziej emocjonalny, niż powinien. Właśnie rozpoczyna się mój ósmy rok pomagania świnkom morskim. Każda kawia, to jakaś historia, większość z nich wiąże się z krzywdą zwierząt. Do tej pory nie poznałam jednak świnki, która by tak cierpiała. Malucha, który na niemal każdy dotyk reaguje wzdryganiem się lub piskiem bólu, nawet będąc na lekach. Niczego winnej istoty, która mogła być dziś w pełni sprawna i szczęśliwa, gdyby jej właściciel na czas zaprowadził ją do weterynarza. Dziś jest kulką cierpienia, a ja nie potrafię powstrzymać łez, kiedy patrzę na niego i myślę: to zrobił człowiek.
Wiktorku, obiecuję Ci, zrobię wszystko co mogę abyś wyzdrowiał, zrobię co mogę byś nie cierpiał.

Iwo- młodziutki samczyk przekazany przez osobę prywatną. Obaj chłopcy czuli się samotni, więc postanowiłam ich połączyć. Dogadali się od pierwszej chwili, jakby znali się od dawna.

UWAGA! Dom Tymczasowy – jako osoba najlepiej znająca świnkę, jej charakter, zwyczaje i potrzeby – zastrzega sobie prawo do wyboru przyszłego domu oraz odrzucenia ewentualnych kandydatów, jeśli uzna, że nie spełnili oni postawionych wymagań lub nie budzą zaufania.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2018, 16:17 przez Iza, łącznie zmieniany 10 razy.
Anulka1602

Re: Wyjątkowy Wiktor walczący o zdrowie

Post autor: Anulka1602 »

Trzymamy z całych sił :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: za Wiktorka.
Nigdy nikomu źle nie życzyłam ale temu draniowi (nie zasługuje na miano człowieka) który tak postąpił z Wiktorkiem życzę z całego serca WSZYSTKIEGO NAJGORSZEGO!!!
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Trzymamy mocno kciuki za Wiktorka :fingerscrossed: niech zdrowieje! czy coś dla maluch teraz na cito potrzebne? Zamówić?
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Moreni

Post autor: Moreni »

A coś już wiadomo po wizycie u weta? Jak łapeczki?
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Biedaczek :(
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
ViaCaVia
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: ViaCaVia »

Biedotek.. Dużo zdrowia!!! :fingerscrossed: Nie wiem skąd tyle okrucieństwa wobec tak niewinnych, cudownych Istot.. Walcz Wiktorku! Nie wiem, jak można pomóc..
Awatar użytkownika
Iza
Kontakt:

Post autor: Iza »

Wiktorek już w domu.

Z wypisu:
- skóra znacznie przesuszona, liczne łuski na skórze,
- wzmożony szmer krtaniowy, zapalenie górnych dróg oddechowych,
- rytm serca niemiarowy, patologiczne szmery sercowe,
- zaawansowane pododermatitis kończyny piersiowej prawej i lewej, kończyny piersiowe zdeformowane, krew podczas odkażania,
- kaszak na boku ciała (dziś usunięty),
- liczne zmiany guzowate w obrębie podbrzusza i boku ciała, prawdopodobnie lipoma lub lipoblastoma,
- wrzody rogówki lewej i prawej,

Zalecenia:
- leki, leki, leki... :(
- podłoże wspomagające ćwiczenia nóżek,
- RTG oraz echo serca,
- przymoczki z rivanolu i smarowanie łapek,
- prawdopodnie "butki" z opatrunków,
- naświetlania kończyn

A tu filmik z wczoraj https://youtu.be/XHlAO5wxfJo
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

Taki śliczny i kochany a taki biedny :cry:
Trzymamy mocno :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: by szybko wyzdrowiał
Moreni

Post autor: Moreni »

Tyle dobrego, że chociaż żadnych pasożytów skórnych nie ma. Zdrówka dla niego, oby żaden ukryty problem się więcej nie objawił, i tak ma ich dość...
Awatar użytkownika
awa39
Kontakt:

Post autor: awa39 »

Za zdrowie Wiktorka :fingerscrossed: żeby jeszcze mógł poznać, że nie wszystkie człowieki są okrutne ... filmik wzruszający
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”