Dzielna Ksena znalazła dom [T-ń]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Dzielna Ksena znalazła dom [T-ń]

Post autor: Dzima »

KSENA
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

- wiek - szacuję ok. 4,5 roku na 04.2022
- płeć - samica
- nr adopcyjny – 4643
- stan adopcyjny: DS Agata W. Poznań do adopcji do innej samiczki lub kastrata /color]

# historia zwierzęcia, przebyte choroby - Świnka oddana przez osoby, które na obrzeżach Torunia miały wynajęty drewniany domek dla jeży, które tam spędzały zimę. Pod koniec stycznia osoby te, zauważyły zmiany - rozsypaną słomę i liście (zabezpieczające jeże przed mrozem), "znikającą" karmę oraz wylizane miejsca w lodzie, który powstawał w miseczkach z wodą podczas mrozów. Sądzono, że to może jakaś kuna albo inne zwierzę leśne znalazło sobie bezpieczną przystań na zimę, dlatego też częściej zaglądali do owego domku, aby zostawiać więcej karmy i świeżą wodę. Jakie było ich zdziwienie, gdy na początku kwietnia okazało się, że lokatorem na gapę jest świnka morska.
Zwierzątko było bardzo wystraszone, ale na szczęście udało się je złapać i dzięki pomocy weterynarza, trafiło pod naszą opiekę. Po wstępnych oględzinach okazało się, że ma wszoły, początek grzybicy, złamane górne zęby, bardzo wypada jej sierść i to wszystko świadczy o awitaminozie. Zostało przeprowadzone badanie krwi, które na szczęście wyszło bardzo dobrze.
Na chwilę obecną odbudowujemy zachwianą relację zwierzę - człowiek. Widać, że świnka była oswojona i zdziczała, ale obserwując ją przez tydzień, widzę, że przypomina sobie co to znaczy żyć w kochającym domu.
Imię zyskała po serialowej wojowniczce Xenie, bo tak jak i ona - nie poddała się i przeżyła mimo skrajnych warunków.

# miejsce, w którym przebywa świnka oraz u kogo - Joanka, okolice Torunia
# informacje dotyczące diety: VL CN, CC, sianko, zioła wszelkie, pije z poidła, warzywa w fazie testów
# kontakt do osoby decyzyjnej – Dzima pw oraz e-mail: dzimaaga@gmail.com
# informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - sama sobie wydałam ;)

Adopcja oczywiście na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przed adopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej.
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 120cm długości dla 2 świnek), bezpieczne wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.
Ważne jest dla mnie, aby osoby chętne na przygarnięcie świnek wykazywały szczere nimi zainteresowanie- to nowi domownicy i decyzja o ich przygarnięciu musi być przemyślana. Osoby chętne do adopcji świnki, proszone są o współpracę, a nie tylko stawianie wymogów ;)
Ostatnio zmieniony 05 cze 2022, 13:32 przez Dzima, łącznie zmieniany 4 razy.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Kluskaxyz
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Re: Dzielna Ksena szuka ciepłego domu [T-ń]

Post autor: Kluskaxyz »

Jeju co za historia :o. Dzielna malutka, dużo zdrówka dla wojowniczki :buzki: :buzki: :buzki:
Awatar użytkownika
AgnesP
Miejscowość: Warszawa - Mokotów
Kontakt:

Post autor: AgnesP »

Mój Fikus też był taką znajdą i nie wiem czy to wina powstałych podczas przebywania na gigancie niedoborów, ale nadal mamy kłopoty z zębami. Na stałe mamy Kinon i VitC.
od 2015 mieszkali u mnie panowie Karmel, Fikus, Peru, Blues, Onyx, Barnaba - ale są już za TM.
Przelotem z domu do domu były u mnie Pszczółka, Limona, Piryt, Argonit, Farcik.
Moje tymczasy: Szyszka
Awatar użytkownika
sophiee
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: sophiee »

Jaka historia, aż się wierzyć nie chce! :o
Wszystkiego dobrego dla pięknej świnki, oby znalazła wymarzony dom. :buzki:
ViaCaVia
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: ViaCaVia »

Ojej.. ale historia..! :shock: Twardzielka! Wspaniała, dzielna Świnka! :buzki: Ale jak sobie wyobrażę, co musiała przeżywać.. Kochana Kseniu, trzymamy z Kwoczką i Foczką mocno łapki za wspaniały, wyjątkowy dom i mnóstwo Miłości! :fingerscrossed:
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

Całkiem nowa sesyjka zdjęciowa ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Lotka, Hana, Michaella, Donatella, Donatello, Rocky i Balboa
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

Śliczna :love: Pojawiają się pierwsze pytania... :fingerscrossed:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

Dzima pisze:Śliczna :love: Pojawiają się pierwsze pytania... :fingerscrossed:
Super :yahoo: ta panna zasługuje na wszystko co najlepsze, jest przekochana :love:
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Lotka, Hana, Michaella, Donatella, Donatello, Rocky i Balboa
KarolinaKrzepisz

Post autor: KarolinaKrzepisz »

Dzień dobry, po śmierci ukochanej świnki szukam towarzyszki dla świnki którą została. Moja ma ok.5 lat i jest raczej dominującą.Terrorystka w kwestii ogórków :) czy jest szansa na adopcje Kseny? Mieszkam w okolicach Katowic niesety. Często bywam w Warszawie. Co w przypadku jesli sie nie zaakceptują?
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

Ksena dziś doczekała się rezerwacji.
Zarezerwowana dla Joanny G. Z Torunia.
KarolinaKrzepisz pisze:Dzień dobry, po śmierci ukochanej świnki szukam towarzyszki dla świnki którą została. Moja ma ok.5 lat i jest raczej dominującą.Terrorystka w kwestii ogórków :) czy jest szansa na adopcje Kseny? Mieszkam w okolicach Katowic niesety. Często bywam w Warszawie. Co w przypadku jesli sie nie zaakceptują?
Odpisuję z inną propozycją ;)
Pyrka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”