Oswajanie świnki
Moderator: Pulpecja
Re: Siedzi w miejscu
że dużo wkładu w napisanie tegoMadzior pisze:W jakim sensie męczącą? ;P

Ja moge podzielić się tylko własnym doświadczeniem, a o zwierzakach mogę pisać bez końca
Wiadomo, każda świnka jest inna, ale może zawsze jakąś wskazówkę się znajdzie 

to jest dziwne :d puściłem świnkę w dużym pokoju , niechętnie ale troszke pobiegałaMadzior pisze:Ja moge podzielić się tylko własnym doświadczeniem, a o zwierzakach mogę pisać bez końcaWiadomo, każda świnka jest inna, ale może zawsze jakąś wskazówkę się znajdzie

a co do odgłosów to jest chyba spokojniejsza świnka i wydaje tylko wtedy kiedy jej sie chce -.-

Pewnie tak, choć może to też się zmieni
Jestes w kontakcie z dawną właścicielką? Ona coś opowiadała o tej śwince?

tak jestem w kontakcie z właścicielką (właścicielka miała kota i świnkę)Madzior pisze:Pewnie tak, choć może to też się zmieniJestes w kontakcie z dawną właścicielką? Ona coś opowiadała o tej śwince?

@Edit:
Puściłem dziś go po pokoju to go się chwycić nie dało

Nie ma co sie martwic jak narazie wszysko moze miec wplyw na to ze swineczka nie chce za bardzo chodzic po pokoju moze byc to spowodowane zapachem odglosami moze przestrzen ja przeraza spruboj najpierw postawic klatke na ziemi i postawic tunele sianko miseczke z jedzeniem iwyznacz np 1.5 m i ogrodz czyms niech chodzi po takim kawałeczku a pozniej bedzie tylko lepiej
moje jak wypuszczam na łóżko a mam potężne to też biegaja tylko po kawałeczku tam im najbardziej pasuja i tez nie lubia po pokoju chodzić ale one i tak wola leniuchowac nawet siano jedza na lezaco hehe
kocham je strasznie za to lenistwo

Problemy z oswojeniem świnki
Witajcie!
Moj problem ciagnie sie od dluzszego czasu. Mam problem z oswojeniem Neski. Tosia uwielbia sie tulic i nalesnikuje na kolanach
Za to jest problem z Neska. Biore ja codziennie na rece, kolana, glaszcze ja (raczej probuje) ale ona chyba nigdy sie nie oswoi :/ gdy widzi ze ktos sie zbliza zeby ja poglaskac to ucieka gdzie pieprz rosnie. Nie wspomne o obcinaniu pazurkow... Szarpie sie wyrywa. Myslalam przez jakis czas ze Tosia jej ,,grozi" bo za kazdym razem gdy ktos dotknie Neske to Tosia ja gryzie. Jak ja oswoic? Jaki moze byc powod tego zachowania? Ona jest cudowna, gdyby nie te zachowanie...
Z gory dziekuje za odpowiedzi i porady ;*

Ps. Dodam ze od pewnego czasu Neska zaczela gryzc... :/
Moj problem ciagnie sie od dluzszego czasu. Mam problem z oswojeniem Neski. Tosia uwielbia sie tulic i nalesnikuje na kolanach

Z gory dziekuje za odpowiedzi i porady ;*

Ps. Dodam ze od pewnego czasu Neska zaczela gryzc... :/
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Trudny charakter, nie do oswojenia...
Coś jest nie w porządku.
Świnki nie gryzą bez powodu.
Zastanów się, jakie świnki mają warunki - czy mają dość spokoju i ciszy, czy nie ma czegoś, co je straszy? Głosna muzyka, hałasy domowe, inne zwierzęta, dzieci?
Gryzienie jest zwykle objawem przestrachu - najczęściej dlugotrwałego. Nie każda świnka lubi głaskanie, ale każda powinna dać się wziąć na ręce i dokładnie obejrzeć. Potrzebują - jak każde zwierzę, spokoju i cierpliwości.
Świnki nie gryzą bez powodu.
Zastanów się, jakie świnki mają warunki - czy mają dość spokoju i ciszy, czy nie ma czegoś, co je straszy? Głosna muzyka, hałasy domowe, inne zwierzęta, dzieci?
Gryzienie jest zwykle objawem przestrachu - najczęściej dlugotrwałego. Nie każda świnka lubi głaskanie, ale każda powinna dać się wziąć na ręce i dokładnie obejrzeć. Potrzebują - jak każde zwierzę, spokoju i cierpliwości.
Re: Trudny charakter, nie do oswojenia...
Maja spokoj, nie sluchamy glosno myzyki, klatke maja non stop otwarta, chodza sobie non stop gdzie chca. Gdy wezme ja na rece to zaczyna sie wyrywac i gryzc, Tosia tak nie robi. Ostatnio mialsm ja na kolanach to mnie w noge ugryzla i uciekala od razu :/ od urodzenia jest taka. Moge nagrac filmik jak sie zachowuje jak chce ja poglaskac.