Niespodziewane narodziny

Regulamin forum
Regulamin forum
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
Hubert

Niespodziewane narodziny

Post autor: Hubert »

Witam. Niespełna 2 miesiące temu kupiłem w sklepie zoologicznym świnkę morską. Zdziwił mnie jej apetyt. Nie jestem laikiem w kwestii świnek, od dziecka miałem je już 3 i każda żyła po prawie 8 lat. Teraz mam już swoje dzieciaki więc i im postanowiłem kupić procholka. Ale wracając do tematu. Tak jak pisałem wyżej zdziwił mnie jej apetyt, jadła i rosła w oczach, aż się dziwiłem z żoną, że taka gruba nam rośnie. Aż tu niespodzianka. Rano wstajemy, a tu nam coś piszczy w sianku, zaglądam i SZOK! Dwa małe prosiaki. Aż usiadłem. Nigdy nie miałem w planach rozmnażania świnek, zawsze miałem samiczkę i tym razem też chciałem, żeby to była świnka, a nie świniak :) No i teraz nie mam pojęcia jak się zachować. Widzę, że świnka je wylizała konkretnie, futerko mają ładne, nawet widzę, że po tych kilku godzinach skaczą jak wszy na grzebieniu :) do cycka się podłączają bez problemu. Świnkowa mama dalej wcina jak dzika, dostała soczystego jedzonka i mieszanki z vitapolu, ale CO DALEJ?
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Re: Niespodziewane narodziny

Post autor: Cynthia »

Poleciłabym zmienić karmę na Versala Lage Cavia Nature lub Complete, to po pierwsze....
Małe będą podjadać od razu sianko. Ale i mleko od mamy.... Za około 2-3 tygodnie trzeba rodzinkę zabrać do specjalisty od gryzoni, żeby rozpoznał płeć. Jeśli są tam chłopcy, trzeba ich oddzielić od dziewczynek między 3a 4 tygodniem, żebyście nie mieli więcej niespodzianek. Zważcie maluchy na wadze kuchennej, i ważcie codziennie zapisując przyrost. W pierwszej dobie ma prawo być leciutki spadek....
Czy jeśli wszystkie to samiczki, zostają u Was? Co zrobicie z samcem?
Hubert

W tej chwili nie wiem co jeszcze zrobię z małymi bo jeszcze z szoku nie mogę się otrząsnąć :p
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Z drugiej strony, cieszcie się, bo obserwowanie małych świnek to wielka przyjemność! Matka wszystkim się zajmie, więc wam zostanie tylko sama radość. Trzeba rodzinkę dobrze karmić i dać im jakieś "gniazdo". Swietnie w tej roli sprawdza się duża polarowa czapka, albo chociaż kawałek polarowej szmatki, żeby miały ciepło, miękko i przytulnie. Polar jest najlepszy, bo łatwo go uprać i wysuszyć.
Hubert

moje prosiaczki siedzą w bardzo grubej warstwie wiórków (nie trocin) i sianku:) są prześmieszne :)
https://www.youtube.com/watch?v=zT8rNcj ... e=youtu.be
poza tym nie przypuszczałem, że świnki tak szybko robią się "samodzielne"
śliwka

Post autor: śliwka »

Hubert pisze:moje prosiaczki siedzą w bardzo grubej warstwie wiórków (nie trocin) i sianku:) są prześmieszne :)
Trzymacie świnki w akwarium?
Hubert

śliwka pisze:
Hubert pisze:moje prosiaczki siedzą w bardzo grubej warstwie wiórków (nie trocin) i sianku:) są prześmieszne :)
Trzymacie świnki w akwarium?
No :) zawsze miałem w akwarium:) poprzednia nauczyła się wyskakiwać z niego, pobiegała po domu i wskakiwała jak się znudziła :) Przynajmniej nie ma śmieci dookoła.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

eeee... Nikt tu nie trzyma świń w akwarium, akwarium jest dobre dla myszek, skoczków, ewentualnie chomików. Dla świń się nie nadaje. W akwarium gromadzi się amoniak a poza tym świński pisk nieprzyjemnie roznosi się po akwarium - nie jest to dobre dla świnki. Radzę zapoznać się z wątkiem o klatkach, zobaczysz o co w tym chodzi.
chodzi o ten wątek:
http://forum.swinkimorskie.eu/viewtopic ... &start=580
Poza tym świnki nie trzymamy pojedynczo bo to zwierzęta stadne. W niektórych krajach nawet nie można kupić pojedynczej świnki. Teraz jest okazja żeby ten problem rozwiązać.
śliwka

Post autor: śliwka »

Miałam odpisać ale joanna mnie uprzedziła ;) .
"od siebie" dodam że w klatce jest po prostu lepsza cyrkulacja powietrza, w akwarium od moczu robi się zaduch. Świnki mieszkające w akwarium mają większe szanse na złapanie grzyba i przeziębienia. Radzę przerzucić się na klatkę. Przy dwuch minimum to setka przy trzech stodwudziestka itd.
Hubert

W temacie trzymania świnki nie mam zamiaru z Wami dyskutować, ponieważ jak już pisałem to nie jest moja pierwsza świnka tylko czwarta i każda żyła w akwarium i przeżyła w nim po prawie 8 lat - KAŻDA, więc nie wydaje mi się, że mają ze mną źle :) Temat dotyczy postępowania ze świnkami po ich narodzeniu, a konkretnie karmienia. Jeżeli nie macie nic do napisania w tym temacie to pohamujcie swoje wywody - z góry dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża i wychowywanie młodych”