Figa [Opole] - Dzikus Oswojony!

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
kakazuma
Miejscowość: Opole
Kontakt:

Figa [Opole] - Dzikus Oswojony!

Post autor: kakazuma »

imię świnki - Figa
wiek świnki - ok.1 rok
płeć świnki - samiczka
adopcyjny numerki świnki - 2118
miejscowość, w której przebywa zwierzę,oraz u kogo - Opole, kakazuma
historię zwierzęcia, przebyte choroby - świnka odebrana z niewielkiej pseudohodowli, zdrowa, choć trzeba jeszcze ostatecznie wykluczyć ciążę
informacje dot. diety - je prawie wszystko, choć bez dziwactw typu cukinia czy roszponka. Najbardziej lubi buraka, sałatę rzymską i cykorię. O takich oczywistościach jak trawa nie wspominam ;) W ogóle nie je suchej karmy, próbowałam już CN, CC i Vitapol. Teraz jesteśmy na etapie Versele Laga Crispy Musli, wydaje mi się, że coś tam podjada....Nie pije z poidełka.
stan adopcji - wolna, po okresie kwarantanny i wykluczeniu ciąży
wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - nie wiem jak Figa reaguje na inne samiczki, ale podobno "jest przyjazna i łagodna". Jeśli taką się okaże - do adopcji do innej samiczki lub samiczek.
kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę: PW

A oto dzika Figa
Obrazek

Chciałabym zaznaczyć, że Figa to świnka specjalnej troski. Jest całkowicie i zupełnie dziką świnką, prawdopodobnie nikt nigdy nie zadał sobie trud by ją oswoić. Istnieje też możliwość, że została w jakiś sposób skrzywdzona przez człowieka lub ktoś nieodpowiednio się z nią obchodził...
Na każdy szelest reaguje ucieczką, jest niezwykle ostrożna i czujna. Po klatce porusza się w charakterystyczny nerwowy sposób, choć zauważam pewien progres - jest coraz śmielsza. Coraz częściej przyłapuję ją jak poleguje sobie na domku z wywaloną stopą :)

Jednak jeśli chodzi o kontakt z człowiekiem - jest totalnie przerażona. Zamiera w bezruchu, zamienia się w kamień i tak bardzo wytrzeszcza oczy, że mam wrażenie, że wyskoczą jej z orbit. Codziennie biorę ją na trochę, trzymam na kolanach, głaszczę, mówię do niej...a ona nic tylko siedzi i patrzy. Czasem próbuje uciekać, ale bez przekonania. Nie jest agresywna, nie gryzie, podczas łapania staram się ja delikatnie "osaczyć" w kącie, wtedy nieruchomieje i można ją wyciągnąć bez problemów. Zbudowałam jej specjalnie kojec z kratek c&c żeby łatwiej mi było ją obsługiwać :)

Z powyższych powodów uważam, że Figa nie nadaje się do domu gdzie są małe dzieci, hałas czy zwierzęta.
Ta świnka potrzebuje dużo spokoju i cierpliwości. Będę szczera - nie wiem czy da się ją oswoić, przekonać do człowieka, a jeśli tak, to nie wiem do jakiego stopnia.Nie miałam nigdy do czynienia z takim przypadkiem. Należy pamiętać, że to już dorosła świnka.

Jeszcze trochę zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sie 2015, 16:52 przez kakazuma, łącznie zmieniany 3 razy.
sempreverde

Re: Figa [Opole] - kto oswoi dzikusa?

Post autor: sempreverde »

A jak Figa reaguje na inne świnki?
Awatar użytkownika
kakazuma
Kontakt:

Tego jeszcze nie wiem, zrobiłam jej kwarantannę dla pewności. 14 dni mija w tym tygodniu. Potem wypuszczę ją z którąś z moich, może z najmłodszą Faith i Mary...wtedy będzie wszystko wiadomo. :-)
jax

Post autor: jax »

Ślicznotka z tej dzikuski. :love:
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

Przypomina mi moją Colori (już za TM).
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Beatrycze
Miejscowość: ok. Warszawy
Kontakt:

Post autor: Beatrycze »

Ale ma uszka poszarpane :sadness:
TM - Peppa, Matylda, Zosia i Rysia, Lusia, Carmen, Gloria, Rozalka, Tequila
Awatar użytkownika
kakazuma
Kontakt:

Tak, uszka ma poszarpane bardzo, praktycznie na całej krawędzi, szczególnie lewe :(

Figa to prawdziwa świnkowa panienka, taka delikatna i...dłuuuga :)
Ma ogromne oczy (nawet jak ich nie wybałusza ;)) czasem wyglądają jakby były trochę niebieskie :love:
jagnaM

Post autor: jagnaM »

Pięknota!!!! I te oczka!!!A że dzikuska - to jest dopiero wyzwanie! Mamy dwie panny świnkowe. Chętnie przygarniemy dzikuska! Jak to zrobić?
jagnaM

Post autor: jagnaM »

Do kogo "zapukać", żeby po wykluczeniu ciąży spróbować przygarnąć maluszka? Bo do tej pory jakoś nie mamy szczęścia do adopcji świnki - zawsze ktoś nas uprzedził.
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

No napisz do kakazumy PW :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”