Świnki i nie tylko w sklepie zoologicznym w UK

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
sempreverde

Świnki i nie tylko w sklepie zoologicznym w UK

Post autor: sempreverde »

Z serii:: Można? Można!

Z ciekawości weszłam do sklepu zoologicznego w Szkocji - Pets At Home. Wygląda jak odpowiednik naszego Kakadu, ale warunki... Spójrzcie sami.

Każde zwierzę jest pokrótce opisane, z zaznaczeniem, czy jest stadne, czy żyje samotnie.
Obrazek

To jedno terrarium ze świnkami:
Obrazek

A to drugie:
Obrazek

Zwróćcie uwagę na to, że ceny podane są za dwie i cztery świnki. Pod spodem drobnym drućkiem jest cena za jedną.

W sklepie jest też kącik adopcyjny:
Obrazek

Obrazek

A przy zwierzętach wiszą takie tabliczki:

"Warunki mieszkaniowe naszych zwierząt spełniają lub przewyższają standardy Pet Industry Federation. Zwierzęta mają tyle przestrzeni, ile potrzebują - a nawet trochę więcej."
Obrazek

"Czyścimy mieszkania naszych zwierząt codziennie, a zużyte podłoże podlega recyklingowi w jednej z naszych placówek. Wszystkie resztki są ponownie wykorzystane albo jako kompost albo jako biopaliwo."
Obrazek

"W Pets At Home mamy na celu promowanie odpowiedzialnego posiadania zwierząt: zwierzaki sprzedajemy tylko ludziom zdolnym do zapewnienia im prawidłowej opieki. To oznacza zadawanie wielu pytań i bycie odrobinę wścibskim. Myślimy jednak, że wszyscy uważamy, że jeśli oznacza to znalezienie zwierzakowi domu na całe życie, to jest to tego warte."
Obrazek

"Nasz zespół troszczy się o zwierzęta w sklepie tak, jakby żyły one w naszych własnych domach. To oznacza, że jeśli zwierzę będące pod naszą opieką zachoruje, będziemy szukać dla niego najlepszej możliwej pomocy weterynaryjnej i zapewnimy odpowiednie leczenie, bez względu na koszta. Tak jak mówimy, zwierzęta są na pierwszym miejscu w Pets At Home."
Obrazek

"Trzy dni po zakupie zadzwonimy do Ciebie i sprawdzimy, jak się sprawy mają. Jeśli będziesz wcześniej potrzebować rady lub pomocy, dzwoń śmiało - pomożemy z przyjemnością."
Obrazek

"Nasze zwierzęta karmimy tylko świeżymi warzywami o jakości jak dla ludzi(?). Jeśli dalibyśmy im wybór, wybrałyby jedzenie dobrej jakości - więc Pets At Home dokonuje tego wyboru za nie. Wierzymy, że powinniśmy dać zwierzętom szansę na długie i zdrowe życie, a świeże produkty zawierają więcej witamin i błonnika."
Obrazek

A na deser jeszcze szczurki:
Obrazek

(Tłumaczenia tabliczek są dość luźne)
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Świnki i nie tylko w sklepie zoologicznym w UK

Post autor: lunorek »

Ja akurat dwujęzyczna, więc spokojnie ogarniam, tłumaczenia jak najbardziej ok. A wracając do tematu, no cóż, po prostu aż miło wejść do takiego sklepu i miło się na to patrzy :love: Serce rośnie <3 Jeszcze wiele wody w rzece upłynie zanim mentalność pokoleń w naszym kraju się zmieni (a mam cichą nadzieję, że się zmieni...) Gonimy Zachód w wielu aspektach, ale cały czas jeszcze jesteśmy pod wieloma względami przysłowiowe "100 lat za murzynami". Niestety, nabyte przez lata stereotypy i standardy ciężko wśród ludzi się prostuje czy zmienia. Przy adopcji chomika rozśmieszył mnie kurier wiozący naszą klatkę. Zasapał się biedak, wtargał pakę na 2 piętro i pierwsze pytanie jakie padło z jego ust to: A cóż to za zwierzę będzie Pani w tej klatce hodować? Ja: Chomika :love: Facet: Chomika????! :shock: To chyba jakiś olbrzymi ten Pani chomik! (Klatka 100x53 dla mojej syryjki...)
Moreni

Post autor: Moreni »

W takim sklepie to ja bym mogła kupować bez wyrzutów sumienia.^^ Szkoda, że u nas raczej się takich nie spotyka (choć bywają wyjątki). To jakaś sieciówka jest, czy jedyny taki?
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Warunki może i dobre, z takimi spotkałam się w niemieckim zoologu, ale niestety droga zwierząt do takiego sklepu jest bliźniaczo podobna do naszych, rodzimych. Dobrze, że sklepy zagranicą uświadamiają klientów i przyszłych opiekunów zwierzątek, smuci mnie jednak, że to wszystko odbywa się kosztem matek pozostałych w takiej pseudorozmnażalni.
Obrazek
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Moreni pisze:W takim sklepie to ja bym mogła kupować bez wyrzutów sumienia.^^ Szkoda, że u nas raczej się takich nie spotyka (choć bywają wyjątki). To jakaś sieciówka jest, czy jedyny taki?
Sieciówka :)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Najgorsza sieciówka w UK, ale niech będzie :D Już chyba mimo wszystko wolałbym Kakadu.
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Z Kakadu miałam moją pierwszą chomiczkę, już świętej pamięci, odkupioną po wielkich perturbacjach od sklepu jako "książkę o psich chorobach", całą pogryzioną i poturbowaną oraz bocję bez jednego oka. To tyle na temat Kakadu...
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Jack Daniel's pisze:Najgorsza sieciówka w UK, ale niech będzie :D Już chyba mimo wszystko wolałbym Kakadu.
Niby czemu? :shock:
W Kakadu warunki masakra.Świnki z królikami,chore.W Bonarka City Center sa wystawione tak,że dzieci mogą swobodnie pukać do szyb i jeszcze te ceny
Moreni

Post autor: Moreni »

Jack Daniel's pisze:Najgorsza sieciówka w UK, ale niech będzie :D Już chyba mimo wszystko wolałbym Kakadu.
No właśnie, możesz rozwinąć temat? Bo że inne sieciówki w UK lepsze to mogę uwierzyć, ale dlaczego Kakadu ma być lepsze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”