Stado bez lidera... Owca, Bianka i Masza już bez Buby...

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
maleńka

Re: Aktualizacja statusu na świnkobook'u :D

Post autor: maleńka »

Brunka pisze:
Obrazek
O matko, moje marzenie, tyle świnek w jednym miejscu bez kłótni :love:
Awatar użytkownika
pastuszek
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Masza, Bubusia, Bianka i Owieczka - nowe fotki :)

Post autor: pastuszek »

Brunka pisze:Przedstawimy się na nowo niebawem :D
Jeszcze trochę i się rok obróci :neener:
Awatar użytkownika
Brunka
Miejscowość: Ząbkowice Śl./Kraków
Kontakt:

Buba rozpruwaczka - prosimy o rady!

Post autor: Brunka »

Hej. Dawno nas nie było... A teraz wracamy, z prośbą o porady dotyczące świnki dokarmianej strzykawką.
Buba miała zabieg, wycinanego guzka w okolicy sutka 28 czerwca w Bielsku-Białej. Wszystko byłoby dobrze gdyby się 2 razy nie rozpruła... Panika, biegiem do weta, ponowne znieczulenie ogólne i szycie... Za drugim razem już widać było, że wdało się zakażenie, nie można było szyć. Biedna siedziała sama w osobnej klatce z dziurą w brzuszku :( Pan dr Piotr Siwek w Salamandrze wyciął martwą tkankę i nie zaszywał już prosiaka. Antybiotyk, probiotyk, p. bólowy, smarowanie itp itd. Wszystko było dobrze, do momentu jak w połowie lipca (2 dni przed odstawieniem finalnie leków) zaczęła chudnąć. Po operacji potrafiła nawet przytyć 15g (czyli ważyła 945g). Teraz waży niecałe 800g :( Jak juz było lepiej to coś ją zaczęło boleć na grzbiecie - dotknięcie w pewnym miejscu powodowało taki ból, że potrafiła biegać z prędkością światła, tak że inne prośki odbijały się od ściany klatki ze strachu przed nią.

Dokarmiamy się karmą ratunkową dr Ziętka, ale chciałabym jej urozmaicić dietę, bo ma chęci jedzenia. Ogromne. Kwiczy o jedzenie, podchodzi na środek klatki, czego przed zabiegiem nie było (no ale wtedy jadła...).

Nie mam doświadczenia w dokarmianiu świnek. Proszę was o pomoc i radę co mogę jej podawać zmielonego/zmiksowanego, żeby przybrała na wadze i przy okazji ziołowych do zmielenia poprawiła się praca jelit, wątroby i ogólnie układu pokarmowego.

Pomocy, to moje oczko w głowie :(
Ograniczony kontakt na forum, w pilnych sprawach proszę o telefon lub sms.
W domu cztery świnko-dziewczynki, zapraszamy do naszego wątku: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5290
Anulka1602

Re: Buba rozpruwaczka - prosimy o rady!

Post autor: Anulka1602 »

Ja w tej kwestii nie doradzę ale dużo na temat dokarmiania ostatnio dziewczyny pisały w wątku"choroby i problemy"-układ pokarmowy. Trzymam :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: za zdrówko świnki :buzki:
Awatar użytkownika
Brunka
Kontakt:

Dziękujemy za kciuki, przydadzą się... Tymczasem robię spis ziołowych rzeczy, które mogą jej pomóc. Mam nadzieję, że uda nam się z tego wyjść.
W domu cztery świnko-dziewczynki, zapraszamy do naszego wątku: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5290
Awatar użytkownika
Elurin
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Elurin »

Tuczący jest Beaphar Care+, tylko kosztowny, no i trzeba zmielić. Ja miałem z nim dobre doświadczenia w kwestii szybkiego zwiększenia wagi rekonwalescentów.
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Do dałabym do karmy - albo osobno - płatków owsianych górskich. Siemię lniane? A dla smaku mielona kozieradka.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Brunka
Kontakt:

Elurin pisze:Tuczący jest Beaphar Care+, tylko kosztowny, no i trzeba zmielić. Ja miałem z nim dobre doświadczenia w kwestii szybkiego zwiększenia wagi rekonwalescentów.
A czy łatwo się mieli? Mam tylko blender i przy VL CN średnio sobie poradził... Tzn. do strzykawki weszło, ale z trudem. Może jakimś młynkiem do kawy to mielić?
porcella pisze:Do dałabym do karmy - albo osobno - płatków owsianych górskich. Siemię lniane? A dla smaku mielona kozieradka.
Mam i płatki owsiane i siemię lniane mielone. Kozieradkę jutro kupię.

Martwi mnie bardzo fakt, że pomimo dużego apetytu (przy jednym karmieniu potrafi wciągnąć 30ml, rekord 45ml) to i tak gubi wagę :( to co przybierze, za kilka godzin straci. Wcina sianko, jakieś warzywa też przegryzie. Ogórka zje i nawet "siłą" próbuje wyjeść tylko to co w środku, więc jakąś siłę ma.

Nie potrafię jej rozgryźć :( Bobki są różne, ale nie tragiczne, czasem nawet ładne. Wzdęć nie ma. Potrafi nóżki wyciągnąć co jej się nie zdarzało zbyt często wcześniej przez guzka. Miała sprawdzane zęby i są ok. :idontknow:
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Może młynek do kawy elektryczny lub ręczny? Na bank zmieli. Ja bym takim próbowała ;)
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

A może by spróbować chwilę wcześniej przed karmieniem namoczyć karmę w wodzie i gdy zmięknie to wtedy zblenderować. Trzymam mocno :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: za zdrówko świneczki :buzki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”