Re:Tościk 1.08.17[*],Nachos 23.01.21 [*]i Czesio 7.08.20 [*]

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Re: Tościk 1.08.17 [*], Nachos i Chester vel Czesio. Problem

Post autor: Siula »

Cappuccino może zadzwoń do tej Łodzi czy napisz. No ewidentnie nam tu świnkowych wetów brakuje.
Częsio jest cuuuuuudny! :love: :buzki:
cappuccino

Post autor: cappuccino »

Zrobiłam mu inhalację i wczoraj nie burczał już, ale dzisiaj znowu to samo :glowawmur: Nie wiem czy to ta tchawica, czy co... Nie mogę znaleźć nikogo z takim problemem, kto by powiedział coś o tym więcej. Jutro jedziemy do dr Asi... Mam nadzieję, że coś się wyjaśni. Bo najgorsze to jest nie wiedzieć, co robić.
Do Łodzi jedziemy za miesiąc, wtedy go jeszcze wezmę do Zwierzętarni.
cappuccino

Mamy zapalenie tchawicy i obrzęk węzła po lewej stronie. Antybiotyk na tydzień :roll: turkotanie z tchawicy okropne...
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Tościk 1.08.17 [*], Nachos i Chester vel Czesio. Choruje

Post autor: martuś »

Na rtg powinno wyjść miejsce, w którym tchawica jest zwężona. Nie wiem jak to u świnek ale u psów (przeważnie yorków) może dojść do zapadnięcia tchawicy. Wtedy to jest tragedia więc o tym nie piszę... U psów ze zwężoną tchawicą wszczepia się taką siateczkę, która ma zapobiec całkowitemu zapadnięciu a w efekcie uduszeniu...

Nachosik zdrowiej :buzki: :fingerscrossed:

edit
Można też podawać kolagen żeby wzmocnić chrząstki.
Obrazek
cappuccino

Po antybiotyku jest troszkę lepiej, a to dopiero dwie dawki dostał. Takie mam wrażenie, chociaż teraz słyszę, że się pogarsza, a dzisiaj dostanie antybiotyk późno, bo dopiero po północy, jak M. wróci z pracy. Niestety się tak mijamy, a ja mu sama zastrzyku nie zrobię, bo boję się że się wyrwie. Jak mu dawniej robiliśmy, to się przelewał przez ręce, było zdecydowanie łatwiej. Teraz na szczęście jest żywy, dużo je i fizycznie na chorego nie wygląda. Mój grubasek kochany, dzielny z niego chłopak.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Bardzo mocne kciuki!!! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
cappuccino

Jest dzielny i grzeczny. Dostaliśmy zastrzyki w tych "gotowych" czerwonych insulinówkach, także dużo łatwiej się mi robi zastrzyki, bo jednak mam wrażenie że igła jest bardziej stabilna. Ale szybciutko to idzie, M. trzyma, a ja kuję w kark. Probiotyk też chlipie ze smakiem. Także mamy nadzieję, że leki pomogą! Wagę trzyma piękną, 1225g cały czas, także apetyt jest.

Zmienia się trochę hierarchia w stadzie, coraz częściej widzę, jak Czesio przegania Nachosa, czasem do tego stopnia, że Nachos boi się podejść do miski :lol: Kto by pomyślał, że ktoś go okiełzna :lol:

Czesio jest przecudowny, kuleczka z niego, dochodzi powoli do 1000g, pół roku mu minęło ostatnio. Pięknie jest zbudowany, jest bardzo proporcjonalny i szeroki w barach, no i uszka giganty. Zgrzytów jako takich nie ma, czasem się tylko pogonią. Ja to mam jednak zgrane te świnie, żyć bez siebie nie mogą. Zabieram jednego, to drugi kwiczy do momentu, aż z powrotem pierwszego nie odłożę do klatki.
cappuccino

Jest troszkę lepiej, częstotliwość burczenia znacznie się zmniejszyła, przy osłuchiwaniu też lepiej to wypada, no ale nadal jest. Antybiotyk przedłużony na tydzień + co drugi dzień przeciwzapalny. Kontrola za tydzień w piątek. Także kujemy dalej :roll:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Nie dadzą ci się nudzić świniory... :idontknow:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”