Kura (ds) i Trytytka (ds) [Rogoźno]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Kura (ds) i Trytytka (ds) [Rogoźno]

Post autor: Dzima »

KURA
Zdjęcia z 23.02.20
Obrazek
Obrazek
Obrazek

03.2020
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

OBECNIE
23.10.2022
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- wiek - ur. ok 09.2018
- płeć - samica-sterylka
- nr adopcyjny: 4954
- stan adopcyjny: DS u Justyna C. Rokietnica do adopcji do innej samiczki lub samca lub z Trytytką

# historia zwierzęcia, przebyte choroby - Jedna z pięciu świnek odebranych od osoby prywatnej, którą przerosła opieka nad rozrastającym się stadem świnek i ich chorobami.
Kura została nazwana Kurą, ponieważ często pije jak kura, czyli pije z poidła, podnosi głowę i "cmokając" połyka ją. Jeśli ktoś miał możliwość obserwowania kur, będzie wiedział o co chodzi. Ja wiem, że to może nazwa taka nieadekwatna do świnki, ale ona jest tak pocieszna z tym piciem :)
Poza tym Kura miała niewesoły żywot, w tym również u mnie. Przyjechała - miała grzybka i okazało się, ze jest w ciąży. Trochę niepokoiło mnie, że maluchy są mało ruchliwe, ale jak to maluchy - są różne. Ale to co się stało, przeszło moje najśmielsze wyobrażenia. Kura w sobotę 21.03, rano - urodziła 3 maluszki, niestety martwe. Wieczorem "dorodziła" kolejnego martwego malucha z widocznymi wadami rozwojowymi. W niedzielę z rana pędziłam z Kurą do weta na usg, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku. Wydaje się że tak. Kura dostała antybiotyk i mamy się znów pokazać na wizycie w czwartek :fingerscrossed: Po porodzie pojawiła się u niej przepuklina poporodowa, która mam nadzieję, że się wchłonie.
Kiedy Kura będzie mogła pójść do adopcji? Skonsultuję to z naszą panią dr.

# miejsce, w którym przebywa świnka oraz u kogo - Dzima, Rogoźno
# informacje dotyczące diety: VL CN, CC, sianko, zioła wszelkie, pije z poidła, warzywa w fazie
# kontakt do osoby decyzyjnej – Dzima pw oraz e-mail: dzimaaga@gmail.com
# informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - sama sobie wydałam ;)

TRYTYTKA

- wiek - ur. ok 09.2019
- płeć - samica
- nr adopcyjny: 5899
- stan adopcyjny: DS u Anny M. okolice Nowego Tomyśla do adopcji do innej samiczki lub kastrata lub z Kurą

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Adopcja oczywiście na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przed adopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej.
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 120cm długości dla 2 świnek), bezpieczne wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.
Ważne jest dla mnie, aby osoby chętne na przygarnięcie świnek wykazywały szczere nimi zainteresowanie- to nowi domownicy i decyzja o ich przygarnięciu musi być przemyślana. Osoby chętne do adopcji świnki, proszone są o współpracę, a nie tylko stawianie wymogów
Ostatnio zmieniony 29 mar 2023, 7:47 przez Dzima, łącznie zmieniany 10 razy.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Candi9
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Kura szuka stada, niekoniecznie w kurniku [T-ń]

Post autor: Candi9 »

Biedactwo :( Dużo zdrówka ślicznej Kokoszce, niech się jej już ułoży :)
Awatar użytkownika
Świnkolub
Miejscowość: Ostrołęka
Kontakt:

Post autor: Świnkolub »

Przepiękna. Tyle zła w krótkim życiu :cry:
Powodzenia! :pray:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Dużo zdrówka dla Kurki :buzki: Mam nadzieję, że już czuje się lepiej? Eh ile te zwierzęta muszą wycierpieć przez nieodpowiedzialność ludzi :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

Kura wyczerpana porodami... Wyeksploatowana do granic możliwości... :cry: Ma można powiedzieć " kobiece problemy", więc możliwe , że skończy się sterylką.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
margonel
Miejscowość: Białystok
Kontakt:

Post autor: margonel »

Jest przepiękna i przesłodka :love:
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

Na szczęście Kura przestała mieć wypływy z dróg rodnych. Obecnie czekamy co dalej z przepukliną - czy się wchłonie, czy nie. Kontrolne badania krwi wyszły w miarę dobrze, wspomagamy wątrobę suplementami oraz zastrzykami z ornipulanu. Jeśli chodzi o przepuklinę, dajemy jej czas, może da radę i organizm sam wchłonie, jeśli nie, to po świętach czeka ją operacja.
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Lotka, Hana, Michaella, Donatella, Donatello, Rocky i Balboa
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

Kura ma rezerwację dla rodziny z Torunia. Jednak czekamy co z jej stanem zdrowia.
:)
Pyrka
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

W międzyczasie Kura miła zabieg usunięcia gigantycznej przepukliny
Obrazek
Obecnie czeka na wpa, na które muszę się wybrać - mam nadzieję, że na dniach :)
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Lotka, Hana, Michaella, Donatella, Donatello, Rocky i Balboa
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Takie śliczne stworzenie, niech już sie jej układa! :fingerscrossed:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”