Kuwetka

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Madzior

Kuwetka

Post autor: Madzior »

Witam,
chciałam się dowiedzieć, czy sprawdza się u Was stosowanie kuwety. W jaki sposób nauczyć świnki korzystania z kuwety i czy poza kuwetą załatwiają się w innych miejscach?

Szczerze mówiąc moje świnki lubią zmieniać miejsce toalety. Jednak rozważam kupno kuwetki, bo myślę, że to jest bardziej higieniczne i łatwiej utrzymać czystość w klatce.

Proszę o podzielenie się doświadczeniem w tym zakresie.

Jakie kuwety polecacie, w jakich są cenach? Czym najlepiej ją napełniać?
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Kuwetka

Post autor: dortezka »

zwykła, narożna plastikowa jak dla królików, wypełniona żwirem, oczywiście niezbrylającym.
A czy korzystają? zależy od świnek, u mnie aktualnie od ich humoru..
Jak były we dwie, to Frecia korzystała z kuwetki.. kontemplowała tam wręcz. Czasami z domku wybiegała szybciutko i myk do kuwetki i siedziała tam chwilę i piramidy z bobów robiła.
Jak się przeprowadziliśmy i doszły nowe świnki to porzuciła kuwetkę.. Dopiero po 2 miesiącach do niej wróciła, ale rzadziej zagląda. Tak, że kuwetkę wymieniam 1 na tydzień.
Za to mam świnki w osobnej klatce u których kuwetę wymieniam 2 razy dziennie! Bo załatwiają się głównie tam, choć nie tylko.
Mimo to kuwety dalej będę stosowała. Wydaje mi się, że mimo wszystko mniej jest bobów do wymiatania i rzadziej seni wymieniam.
I też nie ma się co zrażać że świnka z kuwety nie korzysta, tylko zostawić, może się nauczy.
Zazwyczaj jak zawsze miała trocinki a nagle ma matę czy dry bed a żwir jest tylko w kuwecie to jest szansa, że automatycznie zacznie właśnie tam chodzić się załatwiać.
ahh.. i chyba nie ma świnki która załatwiała by się TYLKO do kuwetki ;)
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Madzior

Dobra, to zakupię taką w najbliższym czasie, jeśli tylko zastanę w sklepie :) no i żwirek. Po czym poznać, że żwirek jest niezbrylający? Jest to zaznaczone na opakowaniu?
odeta89

Post autor: odeta89 »

Możesz wykładać pelletem. Moi Tancerze jak im się przypomni to robią w kuwetę.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Mój prosiek przez jakiś czas siusiał tylko i wyłącznie do kuwetki, boby zostawiał wszędzie. Ale po jakimś czasie przestał i robi gdzie popadnie :szczerbaty:
Madzior

Cóż... zawsze to jakiś nowy bodziec ;)

Moje świnki zawsze popcornują, gdy coś im się zmienia :) Ostatnio ich menele przeniosłam na dywan na środku pokoju. Poustawiałam kartony po zgrzewce mleka, tunel od Roksi - tak się cieszyły, że myślałam, że mi dziurę w dywanie wydrapią :D
basiek1205

Post autor: basiek1205 »

Moje maluchy korzystają z kuwetki, nie zawsze ale korzystają :) Szkoda tylko, że lubią się w niej też przespać... :D
Malet

Post autor: Malet »

tak samo jak moja .. ma hamak i legowisko a śpi we własnych bobach .. :mrgreen:
hastianna

Post autor: hastianna »

A moja Zuleńka od pierwszego dnia u mnie dostała kuwetę i do dnia dzisiejszego załatwia się tylko do kuwety ,boby i siuśki tylko do kuwety ,nawet jak jest po za klatką to ma wystawioną kuwetę i jak jej się chce to do kuwety .Na wsi jak była to na dworze również musiała mieć kuwetę by się załatwić ,bo tak latała jak szalona i szukała kuwety moja czyścioszka kochana :love: ja nie mam co sprzątać w jej w klatce ;)
kama935

Post autor: kama935 »

Jeeeej ale Ci dobrze ;) u mnie gdzie stoi tam zrobi... :glowawmur:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”