Nadmierne picie

Kamienie w nerkach, osad w pęcherzu, zapalenie pęcherza, kastracje i sterylizacje;

Moderator: Dzima

Asia909

Nadmierne picie

Post autor: Asia909 »

Hej :)
Mam pytanie: ile przecietnie swinka powinna wypijac wody dziennie? Bo moja Neska ostatnio pobila swoj rekord w piciu bez przerwy; 15 min non stop. Nie wiem czy ona bawi sie ta kulka czy po prostu jej sie tak chce pic :/
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Re: nadmierne picie

Post autor: pucka69 »

A sama mieszka ? Jeśli tak to może być z nudów.
Istotne też jest - ile wypiła. Może bawi się kulką.
Obrazek
Asia909

Post autor: Asia909 »

pucka69 pisze:A sama mieszka ? Jeśli tak to może być z nudów.
Istotne też jest - ile wypiła. Może bawi się kulką.
Nie mieszka sama ;) mieszka z Tosia. Co chwile slychac jak pije, non stop pije. Butelka 320 ml wystarcza im na jeden dzien, Tosia rzadziej pije wiec okolo 3/4 to Neska wypija :/
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

A może to przez ogrzewanie? Powietrze jest suche - moje świnie też więcej piją... Poidło 300 ml dziennie to norma
Monique

Post autor: Monique »

Mi też się kiedyś wydawało, że moja świnka strasznie dużo pije. Gdy się zaczęłam z bliska przyglądać to widzę, że z po pyszczku płyną mu krople, aż strumieniami ! :P On złapie rurkę i "zawiesza się" na parę minut w tym czasie woda kapie, kapie i kapie... :lol: Chociaż mam też świnkę, która miała problem z nerkami i do dzisiaj dużo pije. Z tego powodu kupiłam poidełko 600 ml i przy dwóch świnkach mam teraz na max dwa dni.
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

A pod poidłem jest mokro?
Bo moga być też inne przyczyny nadmiernego picia - cukrzyca na przykład, zapalenie nerek.
Obrazek
aga666

Świnka bardzo dużo pije

Post autor: aga666 »

Mam taki dziwny problem. Może trochę przesadzam, a może faktycznie powinnam się martwić bo jedna z moich świnek - Wisia ostatnio zaczęła bardzo dużo pić. Dziś rano zastałam puste poidełko (dostała wodę na noc) i teraz też po porannym napełnieniu jest puste :shock: Poza tym nie widzę jakichś dziwnych zachowań, dlatego nie biegłam od razu do lekarza, ale zaniepokojona jestem bardzo. Ktoś miał do czynienia z czymś takim?
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

Re: Świnka bardzo dużo pije

badanie moczu zrób na początek. to znaczy zaraz po tym jak sprawdzisz czy poidło nie przecieka.
Obrazek
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

U mnie znikająca woda z poidełka wyjaśniła się właśnie poprzez cieknące poidełko lub po prostu od ciepła kaloryfera parowała.
aga666

Post autor: aga666 »

Dobra, dziś w nocy robię test - zamieniłam jej poidełko z inną świnką. Jeśli jutro woda zniknie kontaktuję się z moją lekarką. Oby to było coś błahego :pray:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ moczowo-płciowy”