Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: porcella »

Monique pisze:Ja co tydzień piorę maty i polarki razem w pralce nawet w 60 stopniach i wyciągam je w "całości". :P Dzima bez obaw możesz je wyprać w pralce i nie męczyć się ręcznie. :ok:
Jak najbardziej! Najstarsze maty służą mi chyba ze dwa lata? Czasem piorę je w 90C, no i dla dezynfekcji wystawiam zimą na mróz, a latem na słońce.
Aczkolwiek wiem, że maty mają gorących przeciwników właśnie ze względów epidemiologicznych. Inna sprawa, że świnek z grzybem nigdy nie trzymam na matach.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Wyprałam rzeczy świnek włożone w dwie duże poszewki na poduszki. Jestem zachwycona :jupi: :jupi: :jupi:
Obrazek
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

ja z matami się bałam przy tak wysokiej temperaturze i prałam przy 45st.. Mata wszystko wytrzymała.. pralkę itp.. ale świń nie wytrzymała :szczerbaty:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Ja też piorę maty w pralce i jest ok. Dzięki za pomysł z poszewką sprawdził się wspaniale :buzki:
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

Sprzątamy nie tylko świnkom, prawda?
No to wyjdę na wielką fankę octu, ale rzeczywiście, powoli wyzbywam się żrącej chemii z domu, a polegam na bardziej naturalnych środkach.
Jeśli macie kamień na baterii w łazience czy kuchni to ocet się sprawdza rewelacyjnie. Sama wypróbowałam na stuletnim kamieniu w mojej łazience. Ani to zdrapać, ani zmyć. Różne środki markowe zawodziły mnie. Podpatrzyłam pomysł u Rozenkowej, ale polecam! Bierzecie gazę, szmatkę, cokolwiek, nasączacie octem i owijacie zakamienione miejsce, zostawiacie na noc. Rano tylko przecieracie - kamień sam schodzi! Na prawdę, polecam.

Drugi super pomysł podłapałam na wykładzie z biofizyki (błech :() na czyszczenie srebra.
Bierzemy miskę ceramiczną lub szklaną, wlewamy ciepłą wodę i ok. łyżki soli. Mieszamy, żeby się sól rozpuściła. Na spód wkładamy kawałek folii aluminiowej. I na to srebro - sztućce, biżuterię itd. Oczywiście przedmioty czyszczone muszą być całkowicie zanurzone w roztworze. Trzymamy tak trochę, zazwyczaj kilkanaście minut wystarczy. Srebro jaśnieje. Uwaga - nad miską unosi się zapach chloru, dobrze jest przewietrzyć pomieszczenie.
:102:
lubię

Post autor: lubię »

martu.ha pisze:Sprzątamy nie tylko świnkom, prawda?
No to wyjdę na wielką fankę octu, ale rzeczywiście, powoli wyzbywam się żrącej chemii z domu, a polegam na bardziej naturalnych środkach.
To jest nas dwie :lol: Mam co prawda wrażenie, że kwasek cytrynowy jest skuteczniejszy, ale ja nie cierpię tego zapachu taniej oranżady. Serio, wolę jak mi zalatuje korniszonami :P
martu.ha pisze:Sama wypróbowałam na stuletnim kamieniu w mojej łazience. Ani to zdrapać, ani zmyć. Różne środki markowe zawodziły mnie. Podpatrzyłam pomysł u Rozenkowej, ale polecam! Bierzecie gazę, szmatkę, cokolwiek, nasączacie octem i owijacie zakamienione miejsce, zostawiacie na noc. Rano tylko przecieracie - kamień sam schodzi! Na prawdę, polecam.
A miałaś pozwolenie od konserwatora zabytków?
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

e, no co Ty, gdyby ten konserwator wiedział, co ja w domu wyrabiam, to by mnie z miejsca eksmitował :lol:
A zapach octu szybko ulatuje, tragedii nie ma. Zresztą świetnie budzi rano po wejściu do łazienki :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

martu.ha pisze:Sprzątamy nie tylko świnkom, prawda?
No to wyjdę na wielką fankę octu, ale...
"Fanka octu" a to dobre :laugh: :laugh:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
MrKozub

Post autor: MrKozub »

Tak BTW, jaki pellet najlepszy będzie do świń? Bo jadę jutro kupić do składu opału i jest wiele rodzajów. Ktoś cos?
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

to nie jest wątek od pelletu
to jest wątek od sprzątania, jakbyś w tytule nie zauważył
tu masz o pelletach http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=24&t=146
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”