Oswajanie świnki
Moderator: Pulpecja
Re: Co to oznacza i czy to jest normalne?
Strupków nie ma już od 5 miesięcy. Posty o wypukłym miejscu zakładała moja młodsza siostra. Co prawda przez chwile było wypukłe ale przez 1 dzień potem już znikło. Postaram się pójść z Poldkiem do weta ale pewnie za kilka dni wcześniej moi rodzice nie maja czasu. Oswoić się już oswoił teraz mam problem z gryzieniem.
Gryzieniem was czy prętów? Bo jeśli was, to nie jest oswojona, po prostu się broni. Chyba, że chodzi o skubanie zębami, kiedy świnka sugeruje, że coś jej się nie podoba, ale tego nie nazwałabym gryzieniem. Generalnie świnki nie gryzą ludzi, nawet przy nieprzyjemnych zabiegach. Raczej właśnie podskubują ("Proszę, przestań"), wyrywają się lub zastygają w bezruchu. Jedyny przypadek pogryzienia na serio zdarzył mi się, kiedy rozdzielałam tłukące się świnki - po prostu przez pomyłkę świń trafił we mnie, a nie w kolegę - i tego nie da się pomylić ze skubaniem, bo świnka ma duże zęby, duży rozstaw szczęk i silne mięśnie szczękowe. Boli jak diabli. Kilka przypadków gryzących świnek na forum, to były świnki po przejściach. Więc albo świnka się oswoiła i sugeruje co jej się nie podoba, albo zaczyna się aktywnie przed wami bronić (co jest poważnym sygnałem alarmowym, że coś robicie bardzo nie tak).
Proponuję na przyszłość ustalić z siostrą, kto, gdzie i jakie posty umieszcza (skoro już korzystacie z jednego konta), bo to ułatwi porozumienie. Np. młodsza siostra nie tyka działu "Choroby i problemy", w innych działach nie porusza tematów sugerujących problem.
Proponuję na przyszłość ustalić z siostrą, kto, gdzie i jakie posty umieszcza (skoro już korzystacie z jednego konta), bo to ułatwi porozumienie. Np. młodsza siostra nie tyka działu "Choroby i problemy", w innych działach nie porusza tematów sugerujących problem.
Hmmm... Ale Wasz post o wypukłości pod skórą pojawił się 28 stycznia, a po raz kolejny wrzuciłyście go 27 lutego - z czego wynika, że jednak nie zniknęło po jednym dniu.
Tutaj link do tematu, żeby wszystko było jasne: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =21&t=1907
Jedynym wyjściem jest wizyta u lekarza weterynarii.
Tutaj link do tematu, żeby wszystko było jasne: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =21&t=1907
Jedynym wyjściem jest wizyta u lekarza weterynarii.
Jak oswoić świnkę? Ile to trwa?
Dzień dobry.
Dziś otrzymałam moją pierwszą świnkę, rozetka. Już wcześniej przygotowałam dla niej klatkę, kupiłam domek, sianko, jedzenie i poczytałam trochę o pielęgnacji. Jak na razie Elka zaszyła się w domku i nie chce wychodzić.
Wcześniej miałam szczury, ale ze świnką mam do czynienia pierwszy raz, dlatego nie wiem jak się zachowują itp., dlatego proszę o pomoc - jak ją oswoić? I jak długo to trwa?
Dziś otrzymałam moją pierwszą świnkę, rozetka. Już wcześniej przygotowałam dla niej klatkę, kupiłam domek, sianko, jedzenie i poczytałam trochę o pielęgnacji. Jak na razie Elka zaszyła się w domku i nie chce wychodzić.
Wcześniej miałam szczury, ale ze świnką mam do czynienia pierwszy raz, dlatego nie wiem jak się zachowują itp., dlatego proszę o pomoc - jak ją oswoić? I jak długo to trwa?
Re: Jak oswoić świnkę? Ile to trwa?
Jest na forum od tego specjalny dział no ale napisze od nowa ja.
Pierwsze co dla jednej swinki klatka po szczura bądź po chomiku jest zbyt mała. Minimum to klatka 80.
Po drugie domek musi być duży by świnka miała tam dużo miejsca gdyż mają bardzo delikatne kregoslupy wiec należy się z nimi obchodzić delikatnie.
Teraz o oswajaniu po zakupie należy świnkę wsadzić do klatki i zostawić na 3-4 dni w spokoju przez ten czas Za klimatyzuje się z otoczeniem.
Gdy świnka zacznie swobodnie poruszać się po klatce zacznij wsadzac rękę i dawać smakołyk Swince.
Np uwielbiają ogórki.
W ten sposób świnka przyzwyczai się do twojego zapachu głaszcz ja co jakiś czas i spędzaj przy klatce jak najwięcej czasu, mów do niej.
Po tygodniu gdy się oswoić do twojej ręki wypuszczaj świnkę z klatki.
Nie które świnki oswajają się nawet pół roku.
Wiem po sobie już 2 miesiąc...
Jeśli jesteś nowy to zapraszam do poczytania co mogą jeść swinki.
I powiedz mi czy świnka była kupiona w zoologicznym, jeśli tak to przydała by się kąpiel w nizoralu bo wiadomo jakie są warunki w takich sklepach...
Powodzenia

Pierwsze co dla jednej swinki klatka po szczura bądź po chomiku jest zbyt mała. Minimum to klatka 80.
Po drugie domek musi być duży by świnka miała tam dużo miejsca gdyż mają bardzo delikatne kregoslupy wiec należy się z nimi obchodzić delikatnie.
Teraz o oswajaniu po zakupie należy świnkę wsadzić do klatki i zostawić na 3-4 dni w spokoju przez ten czas Za klimatyzuje się z otoczeniem.
Gdy świnka zacznie swobodnie poruszać się po klatce zacznij wsadzac rękę i dawać smakołyk Swince.
Np uwielbiają ogórki.
W ten sposób świnka przyzwyczai się do twojego zapachu głaszcz ja co jakiś czas i spędzaj przy klatce jak najwięcej czasu, mów do niej.
Po tygodniu gdy się oswoić do twojej ręki wypuszczaj świnkę z klatki.
Nie które świnki oswajają się nawet pół roku.
Wiem po sobie już 2 miesiąc...
Jeśli jesteś nowy to zapraszam do poczytania co mogą jeść swinki.
I powiedz mi czy świnka była kupiona w zoologicznym, jeśli tak to przydała by się kąpiel w nizoralu bo wiadomo jakie są warunki w takich sklepach...
Powodzenia

W zoologicznym. Jak tylko się wystarczająco oswoi to ją wykąpię.
Ale dziś rano już wyszła z domku i jak na razie je sianko i karmę.

Ale dziś rano już wyszła z domku i jak na razie je sianko i karmę.

No to widzisz jest dobrze, ciesze się twoim szczęsciem...
Moja świnka z zoloogicznego nie stety po tygodniu strasznie się rozchorowała...
Sam zobacz takie zwierzęta sprzedają... Niby wszystko ok a tu po tygodniu takie kwiatki:

Moja świnka z zoloogicznego nie stety po tygodniu strasznie się rozchorowała...

Sam zobacz takie zwierzęta sprzedają... Niby wszystko ok a tu po tygodniu takie kwiatki:

Niedługo mam zamiar iść z nią do weterynarza na kontrolę. Ale jeśli nic się nie będzie poważnego działo, poczekam z tym aż się oswoi na tyle, żeby wyjść z klatki... chociaż jeszcze nie jestem pewna. To mój pierwszy kontakt z
, więc nie bardzo wiem co robić. Na wszelki wypadek postaram się wybrać do weterynarza jak najszybciej.

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Poczytaj sobie na stronie i na forum o zachowaniach świnek morskich. Jest do pobrania ulotka - Jak dbać o świnkę morską - z której dowiesz się wszystkiego, co trzeba na początek.
świnki morskie to płochliwe zwierzątka. Daj swojej śwince czas, żeby się przyzwyczaiła do nowego otoczenia. Bądź cierpliwa i łagodna, mów do świnki, cokolwiek, kiedy będziesz przechodzić obok, żeby się oswoiła z twoim głosem. Zostawiaj jakieś przysmaki, kiedy przychodzisz. Nie wyciągaj na początku świnki na siłę, a jak już się oswoi z tobą, podtrzymuj zawsze jej brzuszek podczas podnoszenia, żeby nie obciążać jej kręgosłupa. Najlepiej od razu przytul do piersi, żeby czuła się bezpiecznie, i żeby nie spadła.
świnki morskie to płochliwe zwierzątka. Daj swojej śwince czas, żeby się przyzwyczaiła do nowego otoczenia. Bądź cierpliwa i łagodna, mów do świnki, cokolwiek, kiedy będziesz przechodzić obok, żeby się oswoiła z twoim głosem. Zostawiaj jakieś przysmaki, kiedy przychodzisz. Nie wyciągaj na początku świnki na siłę, a jak już się oswoi z tobą, podtrzymuj zawsze jej brzuszek podczas podnoszenia, żeby nie obciążać jej kręgosłupa. Najlepiej od razu przytul do piersi, żeby czuła się bezpiecznie, i żeby nie spadła.
dokładnie tak jak wyżej napisane 
PS. Dodaj zdjęcia swojego prosiaka na forum i powiedz czy to samczyk czy samiczka ?

PS. Dodaj zdjęcia swojego prosiaka na forum i powiedz czy to samczyk czy samiczka ?